Vučić osudio poziv na zamrzavanje pregovora Srbije sa EU

Sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije, uskladile su politiku sankcija protiv Rusije sa Evropskom unijom

7759 pregleda5 komentar(a)
Vučić, Foto: Shutterstock

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da iza poziva grupe evroposlanika na zamrzavanje pristupnih pregovora sa Srbijom zbog stava prema Rusiji, stoje "uvijek isti dežurni mrzitelji" kojima je po njegovim riječima, "san da Srbija nikad ni na koji način ne napreduje".

Odgovarajući na pitanja novinara u Vranju, Vučić je 14. marta rekao da je "mnogima najlakše" da svoj bijes iskale na Srbiji i da je zato njena pozicija "delikatnija".

Grupa evropskih zastupnika iz liberalne političke grupacije u Evropskom parlamentu, pismeno je zatražila od Evropske komisije privremeno zamrzavanje pregovora o pristupanju Evropske unije sa Vladom Srbije i uskraćivanje finansijske podrške.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero 14. marta nije mogla ni da potvrdi da je Evropska komisija dobila pismo devet evropskih zastupnika.

Ona je ponovila stav Evropske unije da od Srbije očekuju da se uskladi sa evropskom spoljnom politikom, uključujući i sankcije koje su uvedene protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

Sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije, uskladile su politiku sankcija protiv Rusije sa Evropskom unijom.

Srbija je jedina zemlja kandidat koja nije uvela sankcije Rusiji.

Beograd se 2. marta na sjednici Generalne skupštine UN-a pridružio osudi invazije Rusije na Ukrajinu.

Ruski vojni napad na Ukrajinu počeo je 24. februara i od tada su Kijev i drugi gradovi pod žestokim udarima.

"Dozvolićemo kontrolisan izvoz pšenice"

Predsjednik Srbije izjavio je 14. marta da će biti dozvoljen kontrolisan izvoz pšenice prema ugovorima država iz regiona, prvo prema Albaniji.

Odgovarajući na pitanja novinara o zabrani izvoza žitarica, Vučić je rekao da su u trenutku zabrane postojali ugovori za izvoz 350.000 tona pšenice.

"Tada sam rekao zaustavite izvoz, jer bi nestalo 800.000 tona iz robnih rezervi", rekao je on.

Dodao je da izvoz traže trgovci, a ne poljoprivrednici i da će na zalihama biti "bar 20 odsto više nego što je potrošnja".

Vučić je rekao i da se "umirilo" tržište nafte i naftnih derivata jer su obezbijeđene dovoljne količine i "pristojna" cijena.

Najavio je da će se do 16. marta riješiti i problem da se registrovanim poljoprivrednim domaćinstvima omogući točenje goriva u kanistere, pošto je po Uredbi o ograničenju cijena naftnih derivata predviđeno da se euro dizel toči samo u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina.