Radulović: Crna Gora pokazala dosljednost, ubrzati proces evropske integracije po zaslugama

Pozicija Crne Gore u teškom trenutku za cijeli svijet ostaje ista - evropska integracija nema alternativu, a ​snažan signal spoljnopolitičkog opredjeljenja jeste jasna i nedvosmislena podrška stavovima EU, odnosno potpuno usaglašavanje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, poručio je Radulović

4764 pregleda2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: twitter.com/EUAmbME

Danom početka napada Ruske Federacije na Ukrajinu svijet kakav smo poznavali do 24. februara promijenio se, a u tom novom kontekstu politička neutralnost prestala je da postoji, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na sastanku ambasadora država članica Evropske unije, u organizaciji Delegacije EU u Podgorici.

Pozicija Crne Gore u ovom teškom trenutku za cijeli svijet, kako je istakao, ostaje ista - evropska integracija nema alternativu, a ​snažan signal spoljnopolitičkog opredjeljenja jeste jasna i nedvosmislena podrška stavovima EU, odnosno potpuno usaglašavanje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom.

Učesnici sastanka pohvalili su, kako je saopšteno iz MVP-a, to što se naša država usaglasila sa restriktivnim mjerama, te naglasili proaktivnu ulogu Ministarstva vanjskih poslova u tom kontekstu, ali i ohrabrili nacionalne vlasti da preduzmu aktivnosti u cilju sprovođenja sankcija u okviru domaćeg pravnog sistema.

Radulović je kazao da je Crna Gora svjesna da je usaglašavanje sa restriktivnim mjerama i sprovođenje sankcija od ključnog značaja i za oblast vladavine prava, jer pokazuju spremnost države i instuitucija da sprovode proceduru do kraja, od usaglašavanja preko praćenja tokova novca do konfiskacije sredstava i ostalih predviđenih aktivnosti.

Ministar je, govoreći o stavu da region ne kalkuliše vrijednostima te da upravo zbog njih pripada evropskoj porodici naroda, kazao da su Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija kao kandidati za članstvo u EU i članice NATO-a pokazale dosljedno spoljnopolitičko opredjeljenje, zbog čega ​su se i našle na listi neprijateljskih država Ruske Federacije. U tom kontekstu, on je istakao da je sada neophodno da članice EU pokažu političku hrabrost i snažno zajedništvo sa zemljama koje nepokolebljivo stoje iza evropskih vrijednosti koje žele njihovi građani, "što je ideja sadržana u inicijativi crnogorske strane".

"Ubrzanje procesa po zaslugama veoma nam je potrebno u ovom trenutku, jer je važno realno sagledati činjenično stanje s obzirom na to da se u ratnim uslovima veoma brzo i lako iskristalisalo koje zemlje dijele iste vrijednosti i koje su nedvosmisleno stale na stranu saveznika, kao i na one koje se kolebaju pokušavajući i dalje da sjede na dvije stolice" – kazao je šef crnogorske diplomatije.

Podsjetio je da je Crna Gora jedina zemlja koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, te da je spremna da nosi teret pokretača procesa pristupanja i dalje, naravno, uz jasan stav da je napredak prema zaslugama od suštinske važnosti bez obzira na sve okolnosti.