Makron i dalje vodi u anketama pred predsjedničke izbore u Francuskoj

Prema anketi udruženja Haris, Makron ostaje favorit i daleko je ispred kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen

4239 pregleda3 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters

Manje od mjesec dana od prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, aktuelni predsjednik, centrista Emanuel Makron i dalje vodi sa podrškom 30 odsto birača, prenijela je francuska onlajn televizija BFMTV rezultate najnovijeg istraživanja javnog mnjenja.

Prema anketi udruženja Haris, Makron ostaje favorit i daleko je ispred kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen, koja bi osvojila 19,5 odsto glasova i kandidata radikalne ljevice Žan-Lika Melanšona sa 13,5 odsto.

Prema rezultatima ranijih anketa, čini se da bi Makron i Le Pen mogli da uđu u drugi krug izbora, čime bi se ponovila situacija kao prije pet godina. Tada su oboje ušli u drugi krug i Makron je ubjedljivo pobijedio svoju ekstremno desničarsku protivnicu Marin Le Pen, preneo je BFMTV.

Drugi kandidat ekstremne desnice Erik Zemur pao je u anketama i na četvrtom je mjestu sa 11 odsto glasova. Takođe je pala u anketama i kandidatkinja desnice Valeri Pekres sa 10,5 odsto glasova.

Predsjednički izbori u Francuskoj zakazani su u dva kruga, 10. i 24. aprila i ove godine se poklapaju sa francuskim šestomjesečnim predsjedavanjem Savjetom Evropske unije.

Kao i mnogi francuski mediji, BFMTV naglašava da ankete ne predstavljaju prognozu ishoda izbora, već ukazuju na trenutni odnos snaga i stav javnog mnjenja.