SZS Kolašin: Vlasnici objekata da dođu u sela i uklone lako zapaljive materijale sa imanja

Od juče je aktivan i požar u selu Bare, a u Jasenovi se proširio ka Osredcima i Ockoj gori

6211 pregleda1 komentar(a)
Foto: SZS Kolašin

Iz kolašinske Službe zaštite i spasavanja (SZS) aplelovali su na vlasnike objekata u selima Bare, Jasenova, Vlahovići, Osrdeci i Ocka Gora, koji žive u drugim mjestima, da dođu i urede okućnice, to jest, uklone lako zapaljive materijale sa svojih imanja.

Kako je "Vijestima" kazao komandir SZS Željko Darmanović požari se u tom dijelu opštine šire i vatrogasci više nemaju načina da ih ugase. On objašnjava da je riječ o velikoj površini i nepristupačnom terenu.

"Kako bi vlasnici nenastanjenih kuća i ostalih objekata pomogli, ali i sačuvali svoju imovinu, neophodno je da što prije očiste okućnice od lako zapoljivih materijala. Na to ih obavezuju i propisi, to jest, Naredba predsjednika Opštine o preduzimanju preventivnih mjera na zaštiti od požara. Neuređena imanja oko objekata su veliki problem u ovakvim situacijama, jer se vatra tim lokacijama brzo širi. Od juče je aktivan i požara u selu Bare, a onaj u Jasenovi se proširio ka Osredcima i Ockoj gori", rekao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, vatrogasna vozila ne mogu do većine lokacija na kojima su požari aktivni. Pripadnici SZS juče su naprtnjačama pokušali da obuzadaju vatru oko pojedinih sela. Međutim, objašnjava Darmanović, riječ je o požarima, koje može kontrolistai samo veliki broj ljudi, takozvanim, "pregrabljivanjem" i drugim metodama.

Iz SZS objašnjavaju da su trenutno aktivni požari nastali ljudskom nepažnjom. Kažu da se pojedini mještani i vlasnici imovine, koji vikendom dolaze da čiste imanje, neodgovorno ponašaju. Darmanović podsjeća na propise kada je riječ o pajenju vatre na otvorenom,a vlasnike imanja poziva na odgovornost i savjest.