Lazar Ilić negira da je planirao ubistvo Kana, tvrdi da su ga policajci tukli i prijetili mu smrću

Okrivljeni Strahinja Savić danas negirao svoju raniju izjavu koju je dao u Specijalnom državnom tužilaštvu

9974 pregleda2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Okrivljeni Lazar Ilić negirao je danas u Višem sudu u Podgorici navode optužnice da je planirao da ubije Marka Ljubišu zvanog Kan. Okrivljeni je to izjavio na početku suđenja koje je danas počelo.

Iznoseći odbranu, Ilić je rekao da nije došao u Crnu Goru da ubije Kana, već zbog problema koje je imao u Srbiji. Takođe je negirao da je član kriminalne grupe.

“Ne poznajem Marka Ljubišu Kana. Nisam član nijedne kriminalne organizacije. Pretrpio sam torturu policije kada sam uhapšen. Policajci u civilu su me tukli pištoljem po glavi. Rekli su mi da kažem da sam pao. Ranija izjava optuženog Strahinje Savića je netačna. Pretpostavljam da je i njega tukla policija, pa da je zbog toga dao takvu izjavu”, izjavio je danas optuženi Ilić.

Dodao je da su policajci za koje je naveo da su ga tukli, rekli da će da ga ubiju. Naveo je da kada je uhapšen kod sebe nije imao oružje.

Okrivljeni Strahinja Savić danas je negirao svoju raniju izjavu koju je dao u Specijalnom državnom tužilaštvu, kada je detaljno naveo planiranje ovog krivičnog djela.

Savić je izjavio da nije kriv za krivično djelo, te da ne ostaje pri navodima koje je dao pred Specijalnim tužilaštvom u januaru i februaru 2021. godine.

“Bio sam primoran tada da tako izjavim. U policiji sma prošao torturu. Prijetili su mi. Vidio sma da su i Ilića tukli. Pretpostavio sam da će se to i meni dogoditi i ko zna šta još. Oni su mi rekli: "Mi sve znamo" i da priznam to što kažu. Dali su mi sliku nekog čovjeka da prepoznam... Nisam došao nikog da ubijem”, tvrdi Savić.

Suđenje je odloženo na predlog advokata odbrane, jer su zatražili da se preslušaju audio-video zapisi Savićevih saslušanja, imajući u vidu da je danas rekao da je ranije iskaze dao pod prisilom.

Nakon što je Savić rekao da negirao svoj prethodni iskaz, sud je pročitao njegovu izjavu. Savić je detaljno govorio o organizaciji ovog krivičnog djela. Naveo je da je Iliću dugovao novac, pa mu je zauzvrat tražio da obavi neki posao za njega.

U iskazu od 23. januara 2021, Savić je rekao: "Moj zadatak je bio da odem u Budvu i iznajmim tri stana. Kasnije mi je Ilić rekao da moram da pratim lice koje se zove Marko Ljubiša Кan i da izvještavam o tome na grupu, preko kriptovanog telefona. Ključeve od stanova sam ostavio ispod otirača. Kada sam došao u Crnu Goru da pratim Kana, napravili su mi lažna dokumenta na ime Milan...Na Kriptu su mi saopštili da moram da pratim lice koje je poznato kao Marko Ljubiša Kan, da on treba da bude likvidiran... Kada se jedan dan pojavio džip marke 'Mercedes' kod restorana, izašao je mlađi momak i tuda je bio. Poslao sam na grupu da mislim da smo otkriveni. On mi je prišao i pitao me 'koga ti namještaš'. Tada sam se udaljio..."

Prema navodima optužnice, okrivljeni Lazar Ili je trebalo da ispali hice prema Marku Ljubiši, koji je u jednom od tri iznajmljena štek stana u Budvi čekao znak za akciju od optuženog Strahinje Savića koji je bio zadužen za praćenje mete. Osim Ilića i Savića, optuženi su i Grga Milićević, Miloš Klečko i Nikola Mileković koji se nalazi u bjekstvu. Prema navodima optužnice, Ilić, Savić, Milićević, Klečko i Mileković su tokom 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirala za sada nepoznata osoba sa nadimkom Džoni.

Pored osoba koje se nalaze na optužnici članstvo u ovoj kriminalnoj organizaciji prihvatila su za sada i druga neidentifikovana lica sa nadimcima Krojač, Mateo Odin, Sajarac, Matkal, Sepforiti i drugi. U optužnici se navodi da je djelovanje organizacije bilo planirano na neodređeno vrijeme, u međunarodnim razmerama, uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline. Zadatak Ilića bio je da ispali smrtnosni hitac u marka Ljubišu Kana dok je zaduženje Savića bilo da prati iI opservira kretanje mete ali i pruža logističku podršku izvršiocima ubistava.