Odloženo suđenje službenicima Granične policije optuženim za primanje mita

Dvojica optuženih policajaca tvrdili su tokom postupka da trećeoptuženog Bahtijara Murića znaju samo iz viđenja i da sa njim nisu imali poslovnih kontakata

5275 pregleda1 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković

Suđenje dvojici službenika Granične policije, uhapšenih u sklopu akcije “Limes”, u bjelopoljskom Višem sudu odloženo je danas, zbog nedolaska državnog tužioca Slavenka Smolovića.

Almir Gruda (46) i Darko Dašić (47) iz Berana, pred Višim sudom odgovaraju zbog izvršenja krivičnog djela primanje mita u produženom trajanju. Smolović je, kako je saopštio sudija Dragan Mrdak, prije suđenja usmeno obavijestio sud da je službeno odsustan zbog službenog putovanja u vezi sa drugim slučajem.

Dvojica optuženih policajaca tvrdili su tokom postupka da trećeoptuženog Bahtijara Murića ( 39) iz Rožaja znaju samo iz viđenja i da sa njim nisu imali poslovnih kontakata.

Oni se sumnjiče da su izvršili krivično djelo u periodu od 1. jula do 31. oktobra 2019. godine, prilikom obavljanja službenih dužnosti koje podrazumijevaju nadzor državne granice.

Prema optužnici, njih dvojica su zahtijevali i primali mito u novcu od više nepoznatih lica, koja krijumčare akciznu i drugu robu razne namjene u većim količinama sa teritorije Republike Srbije na teritoriju Crne Gore i obratno. Gruda i Dašić su, prema optužnici,od NN lica uzeli mito u iznosu od 20 eura, da ne preduzmu službene radnje. NN lice je mimo graničnog prelaza, preko carinske linije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Srbije u Crnu Goru unijelo neutvrđenu količinu cigareta. Optuženi ga pri to nisu spriječili, niti preduzeli radnje otkrivanja i privođenja, kao izvršiocu kriivičnog djela “krujmčarenja”.

U optužnici se dalje navodi da dana 5. jula 2019. godine, u mjestu Stupa, kao službenici za vršenje službenih radnji nadzora državne granice i sprječavanja NN lica da izbjegavanjem carinskog nadzora unose robu iz Srbije u Crnu Goru, zajedno od okrivljenog Bahtijara Murića primili mito u iznosu od 60 eura. Nakon toga je Murić u Crnu Goru unio neutvrđenu količinu kafe. Istog dana na istom mjestu od NN lica su uzeli mito u iznosu 30 eura. Mito su uzimali, dodaje se u optužnici, i 18. jula i 20. septembra, od nepoznatih lica.

I Murić je negirao izvršenje krivičnog djela – davanje mita, u sticaju sa produženim djelom krijumčarenje.

”Nikome nikada nijesam davao bilo kakav mito za neku uslugu, niti sam bilo kada nešto nelegalno prenosio preko granice”, kazao je Murić.

Suđenje se nastavlja 12. aprila kada je predviđena prezentacija snimaka sa video nadzora.