Borovinić Bojović: Crna Gora među zemljama sa najmanje novozaraženih, nadamo se da će pandemija ući u mirniju fazu

"Učinićemo sve što je u našoj moći da spasimo svaki ljudski život, oniliko koliko to struka i nauka dozvoljavaju”, kazala je ministarka

9420 pregleda23 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora se trenutno nalazi u kategoriji zemalja koje bilježe najmanji broj novooboljelih od koronavirusa na dnevnom nivou, ali porast novih slučajeva u zemljama zapadne Evrope je još jedan od razloga zbog kojih moramo biti dodatno oprezni, brinuti o svom i o zdravlju svojih najbližih, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

“Nadamo se da će pandemija ući u mirniju fazu i da ćemo moći da kažemo da se bliži kraj pandemije. Sa druge strane, moramo da budemo jednako oprezni i odgovorni. Korona nas je više puta neprijatno iznenadila”, navela je Borovinić Bojović u video izjavi.

Podsjetila je da je Crna Gora 22. marta 2020. registrovala prvi smrtni slučaj usljed obolijevanja od Kovida-19.

“Sjutra se, nažalost, navršavaju dvije godine od prvog smrtnog slučaja uzrokovanog COVID 19 infekcijom. Svjedočimo teškom, istorijskom trenutku u medicini. Nažalost, preko šest miliona ljudi na planeti je izgubilo život. Zdravstveni sistem Crne Gore odreagovao je na najbolji mogući način, najbolje što je znao i umio i branio se protiv tog nevidljivog neprijatelja. Borba je bila neprestana, bez pauze, bez trenutka odmora. Različiti zdravstveni sistemi su različito odreagovali na svjetsku zdravstvenu krizu, pa su, shodno tome, i ocjene tog odgovora bile različite. Nesumnjivo je da su svi pružili maksimum. U tom kontekstu, podsjetiću da je Crna Gora prije nekoliko dana dobila specijalnu nagradu Svjetske zdravstvene organizacije koju smo zavrijedili u znak počasti i priznanja za doprinos očuvanju zdravlja i života građana tokom pandemije COVID-19 sve ovo vrijeme”, navela je ona, poručivši:

“I u narednom periodu takođe ćemo, kao i do sada, pružati svoj maksimum u nastavku borbe protiv korona virusa. Učinićemo sve što je u našoj moći da spasimo svaki ljudski život, oniliko koliko to struka i nauka dozvoljavaju”.

Borovinić Bojović je rekla i da crnogorskom zdravstvenom sistemu nikad nije falilo bolničkih postelja, da su obezbijeđeni svi neophodni ljekovi, kao i to da su unaprijeđene rezerve kiseonika.

Uz to, dodaje, nije se desio "nijedan tehnički incident kakvima smo, nažalost, svjedočili u zemljama u okruženju”.

"Crna Gora je, osim toga, jedna od rijetkih zemalja u regionu koja je omogućila post-COVID rehabilitaciju u Institutu Igalo za sve one pacijente koji su dugo bili na kiseoničkoj terapiji i čiji su životi bili ugroženi", zaključuje se u saopštenju.