Rizik od inflacije, gladi i socijalnih tenzija u zemljama u razvoju

Rat u Ukrajini neće izazvati globalnu recesiju, ali su slabije ekonomije izložene značajnom riziku, kazala je šefica MMF-a Kristalina Georgijeva

12809 pregleda0 komentar(a)
Foto: REUTERS

Globalni ekonomski rast će ove godine uspjeti da ostane na pozitivnoj teritoriji uprkos ratu u Ukrajini, ali bi jedan broj država sa ionako slabim ekonomijama mogao zapasti u recesiju, kazala je danas direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva.

Georgijeva je na forumu magazina Forin polisi kazala da će MMF smanjiti prognoze rasta kada objavi novi izvještaj u aprili.

Kristalina Georgijevafoto: REUTERS

Prema posljednjim prognozama MMF-a iz januara za 2022. godinu je predviđen globalni rast od 4,4 odsto, što je za pola procenta manje u odnosu na prognoze iz oktobra.

Georgijava je kazala da će šokovi zbog visokih cijena energenata i hrane izazvanih ratom u Ukrajini i sankcijama protiv Rusije teško pogoditi zemlje u razvoju zajedno sa strožim finansijskim uslovima dok napredne države budu podizale kamatne stope.

„Mi smo težili da rast krene gore, a inflacija koja je postala problem da počne da pada“, kazala je Georgijeva. „Umjesto toga, imamo upravo suprotno. Rast pada, a inflacija raste“

MMF planira da prilagodi svoje prognoze kada objavi novi Svjetski ekonomski izvještaj tokom proljećnog zasijedanja od 18. do 24. aprila sa Svjetskom bankom u Vašingtonu.

„Moguć je rizik od recesije u zemljama koje pored slabe ekonomije moraju da se nose i sa ovim šokovima“.

Georgijeva i zamjenica direktorice MMF Gita Gopintat takođe su kazale da smanjenje isporuka žitarica iz Ukrajine i Rusije znači veći inflaciju hrane i glad, naročito u Africi.

Gopintat je kazala da bi to moglo rezultirati novim društvenim tenzijama u Africi, na Bliskom istoku i djelovima Azije.

„Dakle to je glavna bojazan a što duže ovaj rat bude trajao, problemi će postajati ozbiljniji“, kazala je ona, dodajući da je MMF je spreman da pomogne zemljama uz pomoć platnog bilansa kako bi mogle da uvoze zalihe hrane.