Daljina pucanja nije bila veća od 90 centimetara

Vještakinja ostala pri nalazu da su na garderobi Ćatovića i Lazića postojale barutne čestice, ali kao posljedica upotrebe vatrenog oružja sa njihove strane

5393 pregleda0 komentar(a)
Lazića odvode sa suđenja (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Tokom vještačenja radi utvđivanja daljine pucanja nisu dokazane barutske čestice u okolini oštećenja na dostavljenoj garderobi sada pokojnih Elvisa Ćatovića i Željka Pavkova, ali i Ljubomira Lazića, pa samim tim daljina pucanja nije bila preko 90 centimetara, kazala je vještakinja hemijske struke Ljudmila Ivanović.

To je izjavila juče u bjelopoljskom Višem sudu, u nastavku suđenja Ljubomiru Laziću, koji odgovara zbog pokušaja ubistva Bjelopoljca Elvisa Ćatovića.

Postupak protiv Ćatovića ranije je obustavljen, nakon što je 27. novembra prošle godine preminuo u tamošnjoj bolnici od posljedica koronavirusa.

Ćatović se nalazio se u Istražnom zatvoru, zbog otpužbi za ubistvo Željka Pavkova i pokušaj ubistva Lazića.

Prema zapisniku u koji su Vijesti imale uvid, vještakinja je ostala pri nalazu da su na garderobi Ćatovića i Lazića postojale barutne čestice, ali kao posljedica upotrebe vatrenog oružja sa njihove strane.

Ivanović je pojasnila da je ona vještačila daljinu pucanja, na osnovu fotografija iz spisa koje se odnose na sada pokojnog Ćatovića, ističući da se ne može izjasniti o daljini pucanja, jer je njena specijalnost da radi na daljinu pucanja na osnovu dostavljene garderobe, ako je prva prepreka na putu projektila bila garderoba a ne tijelo.

Međutim, Ćatović je u vrijeme kritičnog događaja bio u majici kratkih rukava.

Lazić se, prema izmijenjenoj optužnici, tereti da 13. avgusta 2018. godine, oko 23.30, u neposrednoj blizini kuće Čaovića u mjestu Potkrajci, s umišljajem pokušao liši života Ćatovića nakon što je ispalio više hitaca iz pištolja nepoznate marke, od kojih ga je jedan projektil pogodio u predjelu nadlaktice lijeve ruke nanoseći mu prostrijelnu ranu.

Vještak za GSR čestice Dejan Smolović rekao je da ne može da se izjasni da li je čestica, dospjela na dlanu šake Lazića nakon kritičnog događaja, tu “došla” direktno ili je prenijeta inidrektnim kontaktom.

”Čak i da je bilo više čestica ja ne mogu da se izjasnim”, kazao je vještak Smolović.

Lazićev advokat Vidomir Bošković podsjetio je na odbranu njegovog branjenika da “nije imao kontakt sa ispaljivanjem bilo kakvog projektila”.

Lazić je tada tvrdio da je samo pravio društvo svom drugu Pavkovu, koji je zbog nekih nerazriješenih odnosa i poslova pošao da razgovara sa Ćatovićem.

Vještak balističar Božidar Bakić je kazao da su dostavljene čaure - dva komada kao i sporna tri projektila, ispaljena iz predmetnog pištolja pod brojem 3.

Taj pištolj, prema spisima predmeta, je koristio Ćatović.

”Na tim čaurama i projektilima pronađene su individualne karakteristike, što znači da ne postoji mogućnost da su te čaure i projektili ispaljeni iz drugog vatrenog oružja”, kazao je Bakić.

Podsjetio je da od strane vještaka medicinske struke nije bilo moguće utvditi ulaznu ranu, odnosno izlaznu ranu kod sada pokojnog Ćatovića.

”Pa samim tim ne mogu ni ja sa aspekta balistike utvrditi kako je sada pokojni Ćatović bio okrenut otvoru usta cijevi u trenutku zadobijanja povrede”, kazao je Bakić.

Okrivljeni Lazić je nakon bjekstva, prije više mjeseci izručen crnogorskim pravosudnim organima.

Ćatović je, prema optužnici u isto vrijeme ubio Pavkova. Istovremeno, pokušao je da ubije i Lazića.

Suđenje se nastavlja 11. aprila.