Vuković: Prva faza radova na novom groblju biće završena do septembra

Direktor gradskog preduzeća "Pogrebne usluge" Srđan Miljanić kazao je kako se nada se da će tokom sljedeće godine raditi projekat i za krematorijum

7927 pregleda12 komentar(a)
Foto: PG Biro

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković obišao je sa saradnicima lokaciju na Ćemovskom polju, na kojem će do polovine tekuće godine biti završena izgradnja prve faze novog gradskog groblja za Podgoricu.

Iz lokalne samouprave ističu da je riječ o jednom od najznačajnijih projekata koji će biti realizovan tokom mandata aktuelne gradske uprave, kojim se, kako su kazali, rješava važan problem za više od 200.000 stanovnika Podgorice, za narednih 50 godina.

Vuković je rekao da radovi teku u skladu sa planiranom dinamikom i da će do kraja avgusta ili početka septembra biti završena prva faza u vrijednosti od gotovo 1,7 miliona eura, a koja uključuje određeni broj grobnica, dva trga, veliki parking prostor i druge sadržaje neophodne za funkcionisanje jednog tako složenog sistema.

"Uporedo sa tim, u toku su radovi na izgradnji pristupne saobraćajnice u dužini od 1.100 metara, prvi dio posla smo priveli kraju, ostalo je još asfaltiranje, a raspisan je i tender za izgradnju nastavka te saobraćajnice. Ponude se otvaraju 28. marta i nadam se da ćemo za dva mjeseca dobiti izvođača i moći da nastavimo izgradnju ove važne saobraćajnice“, kazao je Vuković, kako je saopšteno iz Glavnog grada.

foto: PG Biro

Gradonačelnik je dodao da će, samo u prvoj fazi realizacije tog projekta, Glavni grad i preduzeće "Pogrebne usluge" utrošiti gotovo tri i po miliona eura.

„Trajno rješavamo problem sa kojim smo se suočili u značajnoj mjeri zbog onoga što se dešavalo u protekle dvije godine, u kontekstu priče o pandemiji koronavirusa. Čestitke rukovodstvu Pogrebnih usluga jer osim poslovne zgrade koja će uskoro biti stavljena u funkciju, ovo će sigurno biti projekat koji će obilježiti i ovaj period njihovog rada i, važnije od toga, jednu fazu razvoja Podgorice jer nema modernog grada bez ove vrste infrastrukture“, naglasio je Vuković.

Iskazao je zahvalnost kolegama iz Agencije za izgradnju i razvoj, koje u domenu svoje nadležnosti prate taj projekat. "Zahvaljujući tome, do kraja godine ćemo biti apsolutno spremni da ovaj važan objekat stavimo u funkciju".

foto: PG Biro

Direktor gradskog preduzeća "Pogrebne usluge" Srđan Miljanić saopštio je da prva faza izgradnje novog groblja podrazumijeva izgradnju jednog dijela parking prostora, pristupni trg, komercijalno-ekonomski blok, komemorativni trg i pet od deset kapela, kao i jedan dio grobnica.

„Želim da istaknem da će se u komercijalno-ekonomskom bloku naći prostor za cvjećare, prodavnicu pogrebne opreme, kancelarijski prostor za naše zaposlene. Riječ je o projektu koji je od izuzetnog značaja kako za Glavni grad, tako i za naše preduzeće. Moramo biti ponosni na nešto što smo u toku prošle godine, koja je bila izuzetno složena, radili i pripremali, i ove godine krenuli sa realizacijom jednog ovakvog projekta. Vrijeme izrade projekta je šest mjeseci, pa se nadamo da će već u ljetnjem periodu biti završena prva faza. Zbog veličine novog groblja, koje će se prostirati na 296.000 kvadrata - što znači da će ovo groblje biti tri puta veće nego što je teritorija Gradskog groblja Čepurci, ono će se graditi fazno i nadam se da ćemo tokom sljedeće godine raditi projekat i za krematorijum“, kazao je Miljanić.