CZIP: Hidroelektrana na Komarnici bi ugrozila surog orla, sivog sokola

Iz Centra za zaštitu i istraživanje ptica tvrde da hidroenergetski projekat na Komarnici ignoriše preporuke i propise EU

1225 pregleda2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Plan izgradnje hidroelektrane na Komarnici ignoriše preporuke i ekološke propise Evropske unije, kao što su Direktive o staništima i Direktiva o pticama, koje zahtijevaju da države izbjegavaju projekte koji bi mogli dodatno ugroziti kvalitet životne sredine i slatkovodnih ekosistema - osim ako su oni od vitalnog nacionalnog značaja.

To su juče saopštili iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP). Podsjetili su da je kanjon Komarnice potencijalno Natura 2000 područje, a da bi taj status mogao biti izgubljen izgradnjom HE.

Dodaju da je u kanjonu Komarnice zabilježeno prisustvo tri vrste sa Annexa 1 Direktive o pticama - suri orao, sivi soko i velika ušara.

”Te tri vrste, kao i druge ptice stijena, litica i kamenjara suočiće se sa gubitkom staništa usljed eventualne izgradnje HE. Konkretno, ako uzmemo u obzir da će izgradnja HE da utiče na dva gnijezdeća para surog orla, jednog u Komarnici, a drugog u Pivi, onda imamo uticaj na dva od 40 do 66 parova, koliko po istraživanjima gnijezdi na teritoriji Crne Gore, što je 3 do 5% populacije. Čak i samo uticaj na jedan par u Komarnici je veći od 1%: 1,5 – 2,5%”, navode iz te NVO. Kada je u pitanju velika ušara, kako su kazali, potencijalno je ugroženo gniježđenje do 10 parova, od procijenjenih 240 do 460, što je do nekih 0,5% populacije na nacionalnom nivou.

Dodaju da Elaborat konstatuje prisustvo i gniježđenje još dvije izuzetno značajne vrste sa Annexa I Direktive o pticama: mala muharica i bjelovrata muharica, te da se, ako su podaci o gnježđenju tih vrsta tačni, opet radi o značajnom procentu, “jer obje vrste imaju jako malu populaciju u Crnoj Gori i svaki par je bitan”.