Popović: Ruska politika je otvoreno prijetila Crnoj Gori i pokušala da izazove nemire, pa čak i državni udar

Popović je, obraćajući se okupljenima, kazao da se Crna Gora suočava sa prijetnjom ruske politike i izazivanja nestabilnosti još od 2016. godine kada je trebalo da postane član NATO alijanse

4269 pregleda6 komentar(a)
Popović (u sredini), Foto: Liberalna partija

Evropska ideja u Crnoj Gori je čvrsta a entuzijazam za ujedinjenom Evropom veliki, kazao je predsjednik Liberalne partije (LP) Andrija Popović, dodajući da građani polažu nade u Evropsku uniju (EU).

Kako je saopšteno iz LP, Popović prisustvuje sastanku lidera liberalnih partija Evrope u Briselu, na kojem učestvuju šefovi svih partija liberala, ali i premijeri i ministri nekoliko država EU koji su članovi ALDE grupe liberala Evrope.

Navodi se da su učesnici razmatrali najvažnije izazove Evrope i Zapadnog Balkana u ovom trenutku, krizu izazvanu ruskom agresijom na Ukrajinu sa posebnim osvrtom na stabilnost Zapadnog Balkana i dalje evropske perspektive regiona.

Popović je, obraćajući se okupljenima, kazao da se Crna Gora suočava sa prijetnjom ruske politike i izazivanja nestabilnosti još od 2016. godine kada je trebalo da postane član NATO alijanse, a, kako je naveo, ruska politika je otvoreno prijetila Crnoj Gori i pokušala da izazove nemire, pa čak i državni udar.

On je kazao da je Crnu Goru NATO članstvo definitivno spasilo eskalacije nestabilnosti, ali da je baš zato važno da ona što prije postane članica EU, kako bi još više učvrstila stabilnost.

“Zato je važno da to razumije i Brisel i da pruži konkretnu perspektivu članstva Crnoj Gori u narednim godinama, jer smo status kandidata dobili prije 12 godina”, rekao je Popović.

Kako je naveo, liberali sa svojim partnerima u Crnoj Gori jedini su i siguran štit protiv ruskog uticaja i opasnosti koja pokušava da izazove nestabilnost na Balkanu.

“Očekujemo zato snažnu i permamentnu podršku ALDE saveza i svih vas za takav posao u Crnoj Gori”, dodao je Popović.

On je istakao značaj stabilnosti vlasti u Crnoj Gori i nužnost što hitnijeg formiranja proevropske i građanske vlade koja će tu stabilnost moći da obezbijedi i odblokira reformske i intergacione procese.

“U suprotonom će Crna Gora ostati na veoma rizičnom i nestabilnom terenu od čega će najveću štetu imati građani i građanke ali i međunarodni ugled države”, zaključio je Popović.