Izložba posvećena umjetniku koji je izveo revoluciju

Izložba djela "majstora nad majstorima" može se pogledati na dvije lokacije u Firenci: u Palati Stroci i Nacionalom muzeju Barđelo i otvorena je do kraja jula

677 pregleda0 komentar(a)
Foto: Palazzo Strozzi

Najkompletnija izložba ikada posvećena Donatelu, revolucionarnom renesansnom vajaru koji je promijenio istoriju zapadne umjetnosti, otvorena je u Firenci 19. marta.

„Donatello, il Rinascimento” (Donatelo, renesansa) predstavlja 130 djela, uključujući skulpture, slike i crteže, uz pozajmice od nekih od najvažnijih muzeja u svijetu, kako bi se ponovo prošetalo kroz život i umjetnost Donatela, opisanog kao „majstora nad majstorima".

foto: italymagazine.com

Izložba se može pogledati na dvije lokacije u Firenci: u Palati Stroci i Nacionalom muzeju Barđelo. Podijeljena je na 14 hronološki tematskih cjelina u kojima su Donatelova djela smještena u poređenju sa djelima njegovih savremenika i kasnijih umjetnika, uključujući Bruneleskija, Mazača, Mantenju, Đovanija Belinija, Mikelanđela i Rafaela. Prvo poređenje je između dva čuvena drvena raspeća: onog koji je Donatelo izvajao za baziliku Santa Kroče kada je imao samo 20 godina, i onog koji je njegov dobar prijatelj Bruneleski napravio za baziliku Santa Marija Novela (prema anegdoti koju je ispričao Đorđo Vazari u svojoj knjizi "Životi slavnih slikara, vajara i arhitekata", kada je Donatelo zamolio Bruneleskija za mišljenje o tome šta je za mladog umjetnika veliko djelo skulpture, Bruneleski je odgovorio rekavši da je Hristos kojeg je izvajao Donatelo izgleda kao zemljoradnik, „a ne tijelo slično Isusu Hristu, koji je bio najdelikatniji i u svim djelovima najsavršeniji čovjek koji se ikada rodio”).

foto: www.stylepost.it

Izložba putuje kroz mjesta gdje je Donatelo radio - pored Firence, Sijene, Prato Padove i Rima - upoznao je druge umjetnike i eksperimentisao sa najrazličitijim materijalima i tehnikama za proizvodnju inovativnih skulptura. Postavka se završava posebnim dijelom, posvećenim uticaju koji je Donatelo imao na umjetnike koji su došli poslije njega, uključujući Rafaela, Mikelanđela i Bronzina, svjedočeći na taj način o suštinskom uticaju i značaju njegovog rada za italijansku umjetnost.

foto: velvetmag.it

Donato di Nikolo di Beto Bardi, poznatiji kao Donatelo, rođen je u Firenci oko 1386. Studirao je klasičnu skulpturu i bio je miljenik porodice Mediči. Provodio je vrijeme u drugim gradovima, gdje je radio po narudžbini i podučavao druge, upoznajući tako publiku u drugim djelovima Italije sa svojim tehnikama. Donatelov čuveni David, kojeg je finansirao Kozimo di Mediči, bio je prva samostojeća gola muška skulptura od antike. Donatelo je bio izrazito samosvojna umjetnička pojava, moderan i transgresivan duh, koji je tražio novu viziju svijeta. Bio je prvi koji je otisnuo psihologiju lika kojeg je prikazivao u mermeru. Donatelo je, zajedno sa Bruneleskijem i Mazačom, otvorio širom vrata izvanrednoj epohi renesanse.

foto: stylepost.it

Dodatni značaj onome što se već smatra jednom od najvažnijih umjetničkih izložbi u Italiji 2022. godine je kalibar pozajmljenih radova, od kojih neki nikada ranije nisu bili odobreni; dolaze iz skoro 60 različitih muzeja, crkava i kulturnih institucija, uključujući Nacionalnu galeriju umjetnosti u Vašingtonu, Metropoliten muzej u Njujorku, Luvr, Državni muzej u Berlinu, Kunsthistorisches Museum u Beču, galerije Ufići, baziliku Sant'Antonio u Padovi i firentinske bazilike San Lorenco, Santa Kroče i Santa Marija Novela. Izložba „Donatello, il Rinascimento” je otvorena do 31. jula.