NVO Green Home obilježava kampanju Sat za planetu

"Tim povodom, pozivamo sve građane i kompanije da u periodu od 20:30h do 21:30h ugase svijetla koje im nisu potrebna i time stave do znanja da su spremni da preduzmu korake kojima će doprinijeti ublažavanju posljedica prekomjerne potrošnje ograničenih prirodnih resursa", poručuju iz NVO Green Home

1233 pregleda0 komentar(a)
Sat za našu planetu, Foto: NVO Green Home

NVO Green Home po 13. put obilježava kampanju Sat za planetu, čiji je cilj podizanje svijesti građana širom svijeta o racionalnom korišćenju energije ali i svim drugim činiocima za koje se smatra da su uzročnici klimatskih promjena, saopšteno je iz te organizacije.

"I ove godine, u subotu 26.03.2022. u periodu od 20:30 do 21:30h, simbolično, biće ugašena svijetla na mostu Milenijum, u JU Muzeji i Galerije u Podgorici, u zgradi prijestonice Cetinje, na mostu Radovan Pavićević u Danilovgradu, zgradi Opštine Tivat kao i dio javne rasvjete, u upravnoj zgradi Opštine Šavnik, kao i javna rasvjeta u ovom gradu. Kampaniju je podržala i kompanija One", piše u saopštenju.

Gradovi širom svijeta će, kako navode, učestvovati u akciji gašenjem svijetla na 60 minuta i time skrenuti pažnju na probleme u životnoj sredini.

"Tim povodom, pozivamo sve građane i kompanije da u periodu od 20:30h do 21:30h ugase svijetla koje im nisu potrebna i time stave do znanja da su spremni da preduzmu korake kojima će doprinijeti ublažavanju posljedica prekomjerne potrošnje ograničenih prirodnih resursa", poručuju oni.

Dodaju i da gašenjem svjetala koja nam nisu potrebna preduzima se korak u borbi protiv klimatskih promjena i pomaže se u jačanju globalne odlučnosti da očuvamo planetu za buduće generacije.

Inicijativa je, kako su saopštili, nastala 2007. godine u Sidneju, te postala globalna kampanja kojoj se priključuju pojedinci, organizacije, institucije i kompanije sa ciljem da pošalju snažnu poruku da svako ima odgovornost prema životnoj sredini, kao i da je moguće promijeniti svakodnevne navike za dobrobit planete i svih nas.