Eksplozija u Formuli 1, vozači odlučuju da li će ponovo na stazu

Saudijska državna televizija je objavila kako je došlo do napada na skladište državne naftne kompanije Saudi Aramco

14388 pregleda0 komentar(a)
Foto: Printscreen

Organizatori trke svjetskog prvenstva Formule 1, Velike Nagrade Saudijske Arabije objavili su kako će se takmičenje održati kako je i planirano u nedjelju, uprkos napadu na skladište naftne kompanije u Džedi u blizini staze.

"Trkački vikend će se održati po planu. Sigurnost svih naših gostiju je prioritet i radujemo se što ćemo dočekati navijače tokom vikenda vrhunskih trka i zabave," navodi se u objavi organizatora utrke Saudi Motorsport Company.

"Svjesni smo napada na distribucijsku stanicu Aramco i ostajemo u kontaktu sa saudijskim sigurnosnim tijelima, kao i F1 i FIA-om kako bismo osigurali sigurnost, a sve sigurnosne mjere nastavljaju da se sprovode," dodali su.

Oglasila se i Formula 1.

"Vlasti su potvrdile da događaj može da se nastavi kako je planirano i mi ćemo ostati u bliskom kontaktu s njima i svim timovima te pomno pratiti situaciju."

Još se, međutim, čeka odluka vozača, koji su se sastali kako bi procijenili da li se oni osjećaju bezbjedno u ovom okruženju.

Saudijska državna televizija je objavila kako je došlo do napada na skladište državne naftne kompanije Saudi Aramco. Veliki požar i crni gusti dim mogli su se vidjeti i sa staze, a aktuelni svjetski prvak Holanđanin Maks Ferstapen u Red Bulu je tokom prvog treninga putem radija rekao kako osjeća miris paljevine.

Odgovornost za napad na naftni pogon Aramco blizu staze preuzeli su jemenski pobunjenici.