Nova teniska kraljica Iga Sfjontek

Sfjontek je lakoćom slavila 6-2, 6-0 pa će postati prva poljska teniserka u istoriji na vrhu svjetske liste

4128 pregleda1 komentar(a)
Iga Sfjontek, Foto: Reuters

Poljska teniserka Iga Sfjontek osigurala je dolazak na prvo mjesto WTA liste nakon što završi turnir u Miamiju. To je uradila pobjedom u drugom kolu protiv Švajcarkinje Viktorije Golubić.

Sfjontek je lakoćom slavila 6-2, 6-0 pa će postati prva poljska teniserka u istoriji na vrhu svjetske liste.

Zamijeniće Australijanku Ešli Barti koja je prije nekoliko dana odlučila da se povuče iz tenisa

Nova lista biće objavljena 4. aprila, a s 20 godina i 308 dana Sfjontek će postati druga najmlađa teniserka na svjetskom tronu nakon Dankinje Karoline Voznijacki 2010. godine.

„Nisam znala da će ovo ikada biti moguće. Prvo mjesto na svijetu je za mene ostvarenje sna. Meni ovo čak izgleda nadrealno. Gledala sam jedino što će biti danas ili sjutra. Radila sam, trenirala, napredovala i dogodilo se“, rekla je poljska teniserka koja u karijeri ima jedan Grend slem naslov, prije dvije godine osvojila je Rolan Garos.

„Iz moje perspektive se ništa neće promijeniti. Možda će psihološki biti drugačije, ali spremna sam na sve“, zaključila je Sfjontek kojoj je među prvima čestitala Ešli Barti, još službeno prva svjetska igračica.

„Ne postoji bolja osoba od nje da me zamijeni na vrhu“, rekla je Barti.

Najveće iznenađenje drugog kola je ispadanje četvrte nositeljke Marije Sakari od Brazilke Hadad Maje. Bilo je 4-6, 6-1, 6-2 za brazilsku igračicu.