Dodatne sankcije Velike Britanije za pojedince i kompanije iz Rusije

Među njima je ruski proizvođač oružja Kronstadt kao i proizvođač naoružane bespilotne letjelice Orion i drugih bespilotnih letjelica (UAV)

2037 pregleda0 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Britanska vlada uvela je sankcije za dodatnih 65 pojedinaca i kompanija kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Među njima je ruski proizvođač oružja Kronstadt kao i proizvođač naoružane bespilotne letjelice Orion i drugih bespilotnih letjelica (UAV), rečeno je iz britanskog Ministarstva odbrane kasno u petak.

"Ovi sistemi široko su raspoređeni u ruskoj invaziji na Ukrajinu", stoji u saopštenju koje se temelji na informacijama britanskih obavještajnih službi.

"Robusna ukrajinska protivvazdušna odbrana gotovo je sigurno ograničila letove s posadom izvan njihovih linija fronta, zato je Rusija vrlo vjerovatno bila prisiljena umjesto toga da koristiti više bespilotnih letjelica", dodaje se.

Sankcije imaju za cilj da oštete ruski odbrambeni industrijski kompleks i ograniče njegovu sposobnost zamjene izgubljenih bespilotnih letjelica.

Britanska ministarka vanjskih poslova Liz Tras predstavila je neke od novih sankcija protiv Rusije za oligarhe i institucije, poput banaka, u četvrtak 24. marta.

Javno iznošenje obavještajnih podataka o stanju u Ukrajini

Od početka invazije 24. marta, Velika Britanija je počela sa davanjem informacija svojih obavještajnih službi što nije uobičajena praksa. Trenutno objavljuje svakodnevne procjene napretka rata.

Administracija Sjedinjenih Američkih Država usvojila je sličnu politiku o objavljivanju obavještajnih podataka.

U najnovijem izvještavanju, Ministarstvo odbrane u Londonu objavilo je u subotu 26. marta na Tviteru da je Rusija nastavila sa opsadom brojnih ukrajinskih gradova, uključujući Harkov, Černigov i Marijupolj.

"Ruske snage nisu spremne da se uključe u velike gradske pješadijske operacije, radije se oslanjaju na neselektivno korištenje vazdušnog i artiljerijskog bombardovanja u pokušaju da demorališu odbrambenih snaga", saopštilo je ministarstvo.

"Vjerovatno će Rusija nastaviti da koristiti svoju tešku artiljeiju na urbana područja, jer želi da ograniči već značajne gubitke koje je zadobila, i po cijenu daljih civilnih žrtava", kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane Velike Britanije.