Maraš i kolege uveli novu proceduru u Klinički centar

Načelnik Centra za “Vijesti” kaže da su u posljednja dva mjeseca od hitnih operacija uradili i osam ruptura proširenja abdominalne aorte, kao i dvije TEVAR procedure

9292 pregleda5 komentar(a)
Tim centra za vaksularnu hirurgiju, Foto: KCCG

Tim hirurga Centra za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra (KC) prvi put je prije desetak dana izveo hibridnu operaciju aneurizme grudne aorte, a ova procedura urađena je samostalno, bez konsultanata iz inostranstva.

Načelnik Centra Perica Maraš kazao je “Vijestima” da je ova procedura rezervisana za pacijente sa aneurizmom grudne aorte, disekcijom i rupturom koja nastaje spontano ili traumatskom, kao i kod onih sa transekcijom (potpunim prekidom kontinuiteta krvnog suda) nastalim u saobraćajnim povredama i padu sa visine.

Maraš i njegove kolege, hirurzi Davor Musić, Nemanja Vuković i Aleksandar Vulić ovu operaciju uradili su 14. marta, bez komplikacija, a pacijent je otpušten iz KC u dobrom opštem stanju. U proceduri je učestvovala i interventi radiolog Vesna Sjekloća Ivanović.

”Ova izuzetno zahtjevna hirurška procedura zahtijeva anesteziološki pristup pacijentu na najvećem mogućem nivou, što je u ovom slučaju bilo izuzetno zahvaljujući maksimalnom angažmanu sjajne anesteziološke ekipe na čelu sa dr Almom Kalač”, kazao je Maraš “Vijestima”.

Iz KC je ove sedmice saopšteno da je tim Centra prvi put uradio ovu proceduru kod pacijenta sa velikim proširenjem grudne aorte veličine osam centimetara.

”Ovo oboljenje se najčešće tretira samo implantacijom stent grafta sa eventualnim jednostrukim bajpasom na vratu, procedura koja je ovdje započeta prije dvije godine, a sada već implementirana kao jedna od standardnih u Centru za vaskularnu hirurgiju”, kazali su iz KC i rekli da je kod pacijenta bilo potrebno uraditi složeniju proceduru, jednu od najzahtjevnijih.

Pojasnili su da bi postavljanje stent grafta zaustavilo dotok krvi u lijevu moždanu hemisferu i lijevu ruku, što bi dovelo do moždanog udara i gubitka funkcije lijevog gornjeg ekstremiteta.

Da bi se to spriječilo, kako su pojasnili, potrebno je kreirati dvostruki bajpas, premoštavanje toka krvi, iz krvnih sudova sa desne strane vrata u krvne sudove za lijevu polovinu mozga i lijevu ruku.

”Procedura je hibridna jer se prvi dio obavlja u operacionoj sali, a drugi (implantacija stent grafta) u angio sali, pod kontrolom radioskopije, zajedno sa interventnim radiologom”.

Maraš je “Vijestima” kazao da tim Centra za vaksularnu hirurgiju radi samostalno i bez kolega iz inostranstva, a da dodatne edukacije obavljaju u vodećim ustanovama za vaksularnu i endovaskularnu hirurgiju, nakon čega nove procedure uvode u program rada.

On je kazao da je, u posljednja dva mjeseca, od najznačajnijih hitnih operacija urađeno osam ruptura proširenja abdominalne aorte.

”Osim toga, urađene su i dvije TEVAR procedure sa karotido subklavijalnim bajpasom zbog traumatskih transekcije grudne aorte”, kazao je Maraš.

On je rekao da tim Centra svakodnevno osim hitnih radi i zakazane operacije, koje podrazumijevaju karotidne endarterektomije, reparacije aneurizme abdominale aorte kao i rješavanje stenozntno okluzivnih bolesti krvnih sudova abdomena i donjih ekstremiteta.