Krivokapić: Bugarska i Rumunija iskazale želju da pomognu da se nadomjesti nedostatak osnovnih životnih namirnica

Premijer nakon sastanaka u Sofiji kazao da Crna Gora u ovom trenutku ima najveću zavisnost od Srbije

26420 pregleda30 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Screenshot/gov.me

Bugarska i Rumunija iskazale su želju da pomognu Crnoj Gori da nadomjesti nedostatak osnovnih životnih namirnica, kazao je predsjednik Vlade, Zdravko Krivokapić govoreći o nestašicama poljoprivrednih proizvoda.

On je danas u Sofiji imao bilateralne sastanke sa premijerima Bugarske i Rumunije.

On je kazao da Crna Gora u ovom trenutku ima najveću zavisnost od Srbije.

"Uvijek je dobro imati alternativna rješenja, nadam se da smo tu našli dobrog partnera i još jedan značajan element se vezuje za činjenicu koju Crna Gora nema, a to je upravljanje robnim rezervama. Rumunija je iskazala maksimalnu podršku da taj dio rješavamo zajednički i zato će vrlo brzo ministar ekonomskog razvoja imati priliku da se sastane sa ministrom ekonomije Rumunije i dogovore potencijalne veze i mogućnosti", rekao je Krivokapić

On je ukazao na pet značajnih elemenata vezanih za samit u Bugarskoj.

"Sveo bih sve na povezivanje. Znate da je osnov svega dobra komunikacija. Nadam se da da smo danas uspjeli da dogovorimo da u dijelu postojećih mogućnosti što prije aktiviramo avio linije Sofija – Podgorica, Varna – Tivat i jednu liniju koja će najvjerovatnije biti Temišvar – Tivat, koja će biti realizovana u najskorije vrijeme", rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, govorili su o povezivanju za buduće djelovanje dobrih komunikacionih veza Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Grčke, Bugarske i Rumunije.

"Taj koridor je vezan za jonsko-jadranski autoput koji bi obezbijedio cirkulaciju u tom domenu. Drug dio je vezan za energetiku. Energetska kriza je pokazala svoje nedostatke, pogotovo u državama koje su vezane za korišćenje gasa kao glavnog energenta. Crna Gora nema tih problema, ali to je bio podsticaj da pokrenemo pitanje koje se tiče izgradnje jadransko-jonskog gasovoda i mogućnost da Luka Bar koja bi mogla da bude dobar terminal za tečni gas", rekao je Krivokapić.