Poslanica meta uvredljivih komentara

Političarkama se mora obezbijediti pravo da izraze mišljenje, poručili su iz HRA i CŽP

11264 pregleda20 komentar(a)
”Njen komentar ni na koji način nije bio uvredljiv”: Sekulić, Foto: BORIS PEJOVIC

Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za ženska prava (CŽP) osudili su, kako su naveli, primitivne i mrziteljske komentare na Fejsbuk stranici jednog portala, a na račun poslanice Demokratske partije socijalista (DPS), Dragice Sekulić.

Iz te dvije NVO saopštili su da su takvi komentari protivni ljudskim pravima i narušavaju opšti interes za argumentovanom debatom o društvenim problemima.

”Političarkama se mora obezbijediti pravo da izraze mišljenje bez targetiranja komentarima čija je jedina svrha da ih uvrijede i to samo zato što su žene ili zato što nemaju djecu. Debata u okviru demokratske javnosti - u koju spada i javni prostor komentara ispod objava na portalima - podliježe ograničenjima u pravcu suzbijanja govora mržnje i zaštite prava svih”, rekli su iz HRA i CŽP.

Te NVO apeluju na sve portale da hitno reaguju na zahtjeve za uklanjanje komentara u skladu sa zakonskom obavezom i pravilima novinarske etike, ali i da ih i sami primjećuju i uklanjaju u cilju zaštite javnog prostora od izraza puke mržnje, koji nikako ne doprinose rješavanju zajedničkih problema i koji su suprotni tradiciji dostojanstvene rasprave u Crnoj Gori.

Podsjećaju da je Sekulić komentarisala na Tviteru najavu ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića o naknadama porodiljama u crnogorskim opštinama riječima: “Možeš biti sve što želiš ali, ipak, ako izabereš da rodiš u određenoj opštini dobićeš 500 ili 1000 eura, uz blagoslov popa, malo li je na ovu skupoću”.

”Njen komentar ni na koji način nije bio uvredljiv za bilo koga, pa su sasvim neopravdani mrziteljski komentari, čiji je cilj isključivo njeno ponižavanje i vrijeđanje, a ne doprinos debati o predlogu ministra u opštem interesu”, kazali su iz HRA i CŽP.

Meta mizoginih i seksističkih napada su, kako dodaju, uglavnom poslanice, žene uključene u društvene i političke procese koje se ne plaše javno iznositi kritičko mišljenje i svoj stav.

”Ipak, niti su one, niti crnogorsko društvo, koje čine i mladi ljudi, a koje baštini tradiciju dostojanstvenog izražavanja, zaslužili da u kontinuitetu budu kontaminirani izrazima puke mržnje”, rekli su iz HRA I CŽP.

Dodaju da se u cilju suzbijanja ovakvih ponižavanja i omalovažavanja zalažu za uvođenje posebnog krivičnog djela seksualno uznemiravanje, kao i usvajanje Strategije za borbu protiv govora mržnje, tj. suzbijanje izazivanja ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu, a u skladu s Ustavom Crne Gore i Preporukom Savjeta Evrope o sprečavanju i suzbijanju seksizma.

”Podsjećamo da su naše organizacije povodom seksističkih uvreda koje je poslanici Draginji Vuksanović Stanković uputio Jovan Markuš, član državnog savjeta za saradnju sa UNESCO (organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu), od Vlade premijera (Zdravka) Krivokapića zatražile njegovo razrješenje iz tog savjeta, do koga do danas nije došlo. Očekujemo da nadležne institucije hitno reaguju i da ne zanemaruju ozbiljnost učestalih uvredljivih komentara i mizoginije u odnosu na političarke i braniteljke ljudskih prava”, istakli su iz HRA i CŽP.

Zakon o medijima, kako navode, obavezuje portale da uklone komentare kojima se krše zakonom zaštićena prava bez odlaganja, a Zakon o javnom redu i miru, kao i Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuju vrijeđanje po osnovu bilo kog ličnog svojstva na javnom mjestu, što uključuje elektronske komunikacijske mreže.

”Podsjećamo da Istanbulska konvencija koju je Crna Gora ratifikovala 2013. predviđa obavezu države da ‘preduzima potrebne zakonodavne ili druge mjere kako bi osigurale da bilo koji oblik verbalnog, neverbalnog ili fizičkog ponašanja seksualne prirode sa svrhom ili efektom narušavanja dostojanstva osobe, posebno prilikom stvaranja zastrašujućeg, neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog ambijenta, podliježe krivičnoj ili drugoj zakonskoj sankciji”, naveli su iz HRA i CŽP.