Bošnjak i Miler: Ozbiljno razmotriti Vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi participirale sve parlamentarne stranke

"Bošnjak je iskazala sumnju da najavljena "manjinska" vlada, ako uopšte dođe do njenog formiranja, neće dati značajnije reformske domete, navodeći da je taj projekat kontroverzan, posebno u dijelu navodne bezuslovne podrške Demokratske partije socijalista"

13685 pregleda12 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Jedno od mogućih rješenja izlaska iz političke krize u Crnoj Gori je formiranje Vlade nacionalnog jedinstva sa oročenim mandatom, u kojoj bi participirale sve parlamentarne političke partije, a koje treba ozbiljno razmotriti, složili su se potpredsjednica Skupštine Crne Gore i ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

U saopštenju se navodi da se Bošnjak danas sastala sa Milerom.

Iz Skupštine su kazali da se Bošnjak zahvalila Mileru na "korisnim sugestijama i korisnim savjetima koje je ambasada Austrije imala tokom pripremanja predloga Zakona o privremenom izdržavanju djece koji je predvidio osnivanje Alimentacionog fonda".

Navodi se i da su sagovornici razmijenili gledišta na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori u kontekstu formiranja tzv. manjinske Vlade, a i u kontekstu širih geopolitičkih dešavanja, posebno rata u Ukrajini.

"Potpredsjednica Bošnjak je iskazala sumnju da najavljena "manjinska" vlada, ako uopšte dođe do njenog formiranja, neće dati značajnije reformske domete, navodeći da je taj projekat kontroverzan, posebno u dijelu navodne bezuslovne podrške Demokratske partije socijalista", piše u saopštenju.

Bošnjak je istakla da nacionalne partije manjina treba da budu dio svake vlasti, kako bi se manjine osjećale integrisanim u crnogorsko društvo i kako bi bio očuvan dobar multietnički sklad u Crnoj Gori.

"Sagovornici su se složili da, u kontekstu ukupnih dešavanja, je jedno od mogućih rješenja izlaska iz političke krize u Crnoj Gori i formiranje Vlade nacionalnog jedinstva sa oročenim mandatom, u kojoj bi participirale sve parlamentarne političke partije, a koje treba ozbiljno razmotriti. Oni su se takođe usaglasili da bi usled ratnih dešavanja u Ukrajini i nadolazeće ekonomske krize čije se posledice već održavaju i na Crnu Goru, ovo bilo jedno od potencijalnih rješnja, koje bi skrenulo pažnju sa izraženih razlika, na ne neke konkretne zadatke, poput izmjene izbornog zakonodavstva, sanacionih mjera usled ekonomske situacije ali i deblokade institucija sistema i intenziviranja procesa evropskih integracija jer Zapadni Balkan, kao srce Evrope mora biti stabilan, a to se postiže integracijom ovog prostora u Evropsku Uniju", piše u saopštenju.

Miler je istakao da je Austrija spremna da da doprinos intenziviranju evropskih integracija, kroz konkretne projekte koji bi doprinijeli upoznavanju običnog stanovništva, posebno u lokalnim zajednicama sa benifitima koje bi oni imali od članstva u Evropskoj uniji.

"Bošnjak se zahvalila na inicijativi za sastanak i istakla da međunarodni faktor treba da bude inicijator a možda i moderator širokog dijaloga u cilju razrješavanja političke krize i deblokade institucija te postizanju kompromisa"z zaključuje se u saopštenju.