Brus Vilis prinuđen da okonča karijeru: Ima afaziju - gubitak sposobnosti ili razumijevanja govora

Afazija se obično javlja poslije moždanog udara ili povrede glave, ali može da se razvije i postepeno usljed sporo rastućeg tumora na mozgu ili bolesti koja izaziva degenerativne promjene

20833 pregleda9 komentar(a)
Vilis, Foto: Reuters

Američki glumac Brus Vilis prinuđen je da okonča karijeru jer mu je dijagnostikovana afazija, gubitak sposobnosti govora ili razumijevanja govora.

Porodica Brusa Vilisa objavila je danas na Instagramu da je dijagnoza afazije nedavno postavljena 67-godišnjem glumcu i da utiče na njegove kognitivne sposobnosti.

"Kao rezultat ovoga, Brus prekida karijeru koja mu je toliko značila", navodi se u objavi koju su potpisali Vilisova supruga Ema Heming Vilis, bivša žena Demi Mur i petoro njegove djece.

Afazija se obično javlja poslije moždanog udara ili povrede glave, ali može da se razvije i postepeno usljed sporo rastućeg tumora na mozgu ili bolesti koja izaziva degenerativne promjene.

Terapija podrazumijeva pomoć logopeda, ali i učenje neverbalnih sredstava komunikacije.

Vijest o Vilisovoj bolesti brzo se proširila internetom s obzirom da je jedan od najomiljenijih holivudskih glumaca.

Među filmovima u kojima je ostvario najzapaženije uloge su "Umri muški", "Petparačke priče", "Šesto čulo", "Dvanaest majmuna", "Šakal", "Peti element".