Nema straha od gubitka 63 miliona

Iz Delegacije EU za “Vijesti” kazali da postoje stroga pravila o trajanju raspoloživog novca koja se moraju poštovati

40765 pregleda10 komentar(a)
U izradi nacrta programa za Crnu Goru konsultovana EK: Stijović i Popa, Foto: SasaMatic

Crnoj Gori na raspolaganju biće 63 miliona eura u okviru IPARD III programa za period od 2021. do 2027. godine i treba naglasiti da ne postoji za sada opasnost od gubitka ovog fonda za državu, zvanično je rečeno “Vijestima” u Delegaciji EU.

IPARD program sadrži besprovratni novac za podršku razvoju poljoprivrede i za njegovo sprovođenje je zaduženo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i ruralnog razvoja. Tim Vladinom resorom sada rukovodi ministar Aleksandar Stijović.

”Vijesti” su pitale delegaciju EU da li je Vlada Crne Gore, odnosno, Ministarstvo poljoprivrede zakasnilo sa predajom predloga IPARD III programa za programski period do 2027. godine i da li je dovedeno u pitanje korišćenje novca iz ovog fonda.

”Evropska komisija (Generalni direktorat za poljoprivredu i ruralni razvoj - DG AGRI) je 24. marta 2022. primila konačni nacrt programa IPARD III (2021-2027), koji je dostavila Kancelarija nacionalnog koordinatora za Ipu posredstvom Misije Crne Gore pri EU. Konačni nacrt programa IPARD III rezultat je dugog procesa razrade i javnih konsultacija sprovedenih u zemlji. Treba napomenuti da su, tokom procesa izrade ovog nacrta, relevantna IPARD tijela konsultovala EK o različitim pitanjima u vezi s programom. Treba naglasiti da za sada ne postoji opasnost od gubitka fondova IPARD III za zemlju. Međutim, treba spomenuti i da postoje stroga pravila o trajanju raspoloživih sredstava, koja se moraju poštovati”, objašnjeno je iz Delegacije EU, na čijem čelu je ambasadorka Oana Kristina Popa.

Rok od tri godine

Iz Delegacije EU su kazali da je maksimalni doprinos EU za fond IPARD III (2021-2027) za Crnu Goru 63 miliona eura i to po godinama pet miliona (2021.),šest miliona (2022), osam miliona (2023), devet miliona (2024), 10 miliona (2025) 12 miliona (2026) i 13 miliona (2027).

”Ovo su indikativni iznosi, a finansijska sredstva opredijeljena za pojedinačne godine moraju se iskoristiti u roku od 3 godine. Konačni budžet iskorišćenih sredstava IPARD III u potpunosti zavisi od zainteresovanosti poljoprivrednog sektora za podnošenje projekata i brzog i dobrog rada državnih organa”, kazali su u Delegaciji EU.

Prije nekoliko dana je objavljena informacija da je IPARD III programi za Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Tursku usvojeni od EK, a da Crna Gora svoj IPARD III program nije kandidovala. Povodom ove informacije oglasio se resor Stijovića iz koga je saopšteno da su pripremili tokom prošle godine Predlog IPARD III programa za programski period do 2027 i zvanično ga krajem decembra dostavilo Evropskoj komisiji na razmatranje i usvajanje.

”I pored toga što je Crna Gora svoj Predlog programa dostavila krajem decembra prošle godine, nijednog trenutka nije dovedeno u pitanje usvajanje IPARD III Programa, niti sredstva koja će biti stavljena na raspolaganje crnogorskoj poljoprivredi”, rekli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Na račun Ministarstva poljoprivrede stigle su kritike iz DPS-a i SDP-a u vezi ove teme.

”Usljed kašnjenja ovog ministarstva, država je ostala bez najmanje 50 miliona eura kroz IPARD III jer se Crna Gora našla u programu EU vrijednom 900 miliona eura. Ako se na to doda kašnjenje Agrobudžeta od prošle godine, zbog čega poljoprivrednici nijesu mogli da isplaniraju sjetvu, nameće se pitanje da li ministar i njegovi saradnici misle da im je boravak na senegalskim plažama, važniji nego da bar na kraju svog mandata pokušaju da spriječe raspad poljoprivrednog sektora”, rekao je funkcioner DPS Mihajlo Anđušić.

Član Predsjedništva SDP-a i bivši ministar poljoprivrede u prelaznoj Vladi 2016. Budimir Mugoša je kazao da je “Stijović zaboravio da predloži IPARD III program Evropskoj komisiji”.

”Crna Gora se ne pominje u dokumentu EK zato što nije ispunila elementarne uslove da dobije dio sredstava EU za podršku razvoju poljoprivrede”, ustvrdio je Mugoša. On je saslušavan prošle godine u okviru akcije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) kojase odnosila na nenamjensku raspodjelu, ali i trošenje novca, koji je 2015. i 2016. godine uplaćen u prvoj tranši kreditne linije iz Abu Dabi fonda za pomoć crnogorskoj privredi. Njemu je na teret stavljeno krivično djelo nesavjestan rad u službi. Mugoša je posle saslušanja otišao kući, a tada je zvanično izjavio da podržava akciju SDT-a da se ispita ovaj slučaj.

Stijović je nedugo nakon dolasku u Ministarstvo poljoprivrede utvrdio da je novac od arapskog kredita u iznosu od 50 miliona dolara ušao u Crnu Goru mimo Državnog trezora, da je otvoren na posebnom računu u Prvu banku i da je to uradilo Ministarstvo poljoprivrede pod rukovodstvo ministra Petra Ivanovića (DPS).Kompletnu dokumentaciju je predao SDT-u.