Porodici iz Berana potrebna pomoć: Mihajlovići žive u teškim uslovima

"Uprkos teskom invaliditetu, Milutin je započeo gradnju kuce od svega 76 eura primanja, koje dobija jer je sa osamdeset procenata invalid sa oštećenjem vida"

344 pregleda1 komentar(a)
Porodica Mihajlović, Berane, Foto: Tufik Softić
03.05.2018. 10:18h

Grupa građana Berana koja želi da ostane u anonimnosti, vođeni altruizmom, pokrenuli su u saradnji sa Bankom hrane veliku humanitarnu akciju za pomoć porodici Mihajlović iz sela Polica kod ovog grada.

"Mnogim našim sugrađanima je potrebna pomoć jer žive na ivici egzistencije, ali je ovaj slučaj trenutno zaokupio našu pažnju. Naime, ovog puta pokušavamo da pomognemo porodici Milutina Mihajlovića iz sela Zagrađe kod Berana, kojima prijeti iseljenje iz ionako neuslovne kuće na ulicu", piše ova grupa građana Berana koja se obratila Vijestima.

Oni objašnjavaju da porodica Mhajlović broji petoro članova, od kojih su troje djeca, Anastasija ima 11, Ilija 10, a Andrijana 7.

"Uprkos teskom invaliditetu, Milutin je započeo gradnju kuce od svega 76 eura primanja, koje dobija jer je sa osamdeset procenata invalid sa oštećenjem vida", kažu oni.

Milutinova supruga takođe je invalid i slabo pokretna nepokretna zbog problema sa oštećenjem oba kuka.

"Zbog toga, iako mala, djeca su im glavna uzdanica. Oni najviše obavljaju poslove vezano za domaćinstvo. Dok Milutun ide u najam i radi za dnevnicu, ako ga neko pozove, najstarija ćerka kuva, sin sprema ogrijev, a najmlađa ćerka pomaže koliko može u kućinskim poslovima“, ispričao je Vijestima jedan od članova ove altruističke grupe.

On kaže da Mihajlovići hrane da prežive imaju uglavnom zahvaljujući tome što drže kravu.

"Ono što im je u ovom trenutku potrebno je građevisnki materijal i stvari potrebne za useljenje. Postojeću kuću im je ustupio neko od rođaka, ali je sada iz opravdanih razloga moraju napustiti. Za pomoć u izgradnji nove malene kuće obratili smo se mnogim firmama i organizacijama, ali nam niko nije odgovorio“, kažu iz ove grupe građana.

Grupu građana koja se obratila Vijestima u ime porodice Mihajlović iz sela Polica čini oko petnaest članova, i ovo im, kako kažu, nije prva akcija pomoći.

"Ne možemo naglasiti koliko postoji ljudi u našem okruženju koji uveče gladni odu u krevet, opterećeni brigom da li će imati sjutra čime da prehrane porodicu ili da li će se naći na ulici. Naš zadatak, kao sugrađana i kao ljudi, prije svega, je da pokušamo i koliko možemo pomognemo našim komšijama. Svaka pomoć je dobrodošla, ali je prioritet materijal. Sad je vrijeme kada trebamo da pokažemo solidarnost, jer je naše malo zaista veliko onima koji nemaju ništa“, kaže se na kraju apela grupe građana Berana.

U prilogu je dat i broj žiro računa porodice Mihajlović, za sve one koji su u situaciji da uplate makar i simboličnu novčanu pomoć: Milutin Mihajlović CKB 510-0301972270032-70.