Zapošljavanja u Opštini Budva u susret prinudnoj upravi

Odbornički klub Demokrata predao zahtjev Ministarstva javne uprave da izvrši inspekcijski nadzor

13945 pregleda16 komentar(a)
Više od 400 zaposlenih u administraciji, Foto: Vuk Lajović

Administracija gradonačelnika Budve Marka Carevića, nastavlja sa zapošljavanjem.

Oglasima za zapošljavanje četiri samostalna savjetnika u kabinetu predsjednika Opštine Budva, te oglasima za zapošljavanje u više opštinskih službi, praktično se u susret izborima zapošljava dodatni broj radnika.

Vlada je sinoć donijela odluku da raspusti budvanski parlament i uvede prinudnu upravu i imenuje odbor povjerenika. Ta odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

Odbornički klub Demokrata, kako je “Vijestima” potvrđeno, predao je zahtjev Upravnoj inspekciji Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija da izvrši inspekcijski nadzor, tvrdeći da su novi konkursi nezakonito raspisani.

Demokrate su sličnu prijavu dostavili Upravnoj inspekciji u oktobru prošle godine, koja je nakon vanrednog inspekcijskog nadzora utvrdila da je Carević prekršio Zakon o lokalnoj samoupravi prilikom imenovanja nekoliko opštinskih funkcionera, uglavnom iz redova Demokratskog fronta.

”Vijestima” je rečeno da je prema posljednjim podacima na platnom spisku u Opštini gotovo 600 zaposlenih, od kojih oko 450 stalno zaposlenih, 25 po ugovoru o djelu, a 135 je po ugovoru o privremenom angažovanju.

Aktuelna budvanska vlast godinama je iz opozicionih klupa optuživala tada vladajući DPS za partijsko i rodbinsko zapošljavanje, da bi danas na opštinskim jaslama bilo gotovo 450 radnika. U Opštini Budva je krajem 2016. kada je došlo do smjene vlasti bilo, prema zvaničnim podacima, zaposleno 336 stalno zaposlenih radnika i na desetine onih po ugovoru o djelu.

U avgustu prošle godine Carević je pozvao sve zainteresovane službenike i namještenike zaposlene u opštinskoj administraciji, da ukoliko su zainteresovani za sporazumni prekid radnog odnosa da u roku od 60 dana podnesu zahtjev.

Povezani članci

31. Mart 2022.

Vlada raspustila Skupštinu opštine Budva

Opština odavno pokušava da smanji broj radnika, ali i pored ponuđenih otpremnina, malo ko se odlučuje da napusti lokalnu administraciju.

Naime, Skupština opštine je 2018. usvojila je Odluku o otpremninama kojom je propisano da opštinski radnik ima pravo na otpremninu u slučaju proglašenja tehnološkim viškom i odlaska u penziju u visini od 10.000 eura, ukoliko ima od pet do 10 godina radnog staža, 13.000 sa radnim stažom od 10 do 20 godina, 16.000 ako ima više od 20 do 30 godina radnog staža i 20.000 preko 30 godina staža.

Više od četvrtine na bolovanjima, prosječno dva mjeseca

Opština Budva, osim po broju zaposlenih, rekorder je i po broju radnika koji koriste bolovanja. “Vijesti” su ranije objavile da je više od četvrtine zaposlenih u Opštini Budva prošle godine bilo na bolovanju - od 308 stalno zaposlenih u lokalnoj administraciji, 82 je odsustvovalo s posla ukupno 5.346 dana.

U prošlogodišnjem izvještaju Sekretarijata za lokalnu samoupravu je navedeno da su prosječno radnici lokalne uprave zbog bolovanja odsustvovali čak 65 dana, više od dva mjeseca.

Ako se uzme ukupan broj zaposlenih, proizilazi da je svaki radnik prošle godine bio čak 17 dana na bolovanju, time se nastavlja neslavna praksa po kojoj je Opština Budva prepoznata godinama unazad da se nekontrolisano koriste bolovanja.

Opština Budva je prijavila inspekciji Ministarstva zdravlja da se izvrši kontrola izdatih bolovanja od strane Doma zdravlja, jer više od 20 radnika je odsustvovalo više mjeseci, donoseći doznake sa sumnjivim dijagnozama.