Radevići grade modernu farmu svinja u Piperima

”Prašina je bila problem, zbog vjetra. Zbog toga sam obustavio radove nekoliko dana. Kamen eksploatišem, jer ću na mom imanju da napravim veliku savremenu farmu svinja, držaću i kokoške na otvorenom, posaditi masline. Kamen ću da iskoristim, sameljem, drobim, što bude viška da prodam i za to ću da platim PDV

8720 pregleda7 komentar(a)
Radovi u Piperima, Foto: Luka Zeković

Vlasnik imanja u Piperima, gdje je u toku eksploatacija i drobljenje kamena, Miomir Radević je kazao da je zaustavio radove zbog prašine, ali obećava da će problem biti riješen u narednom periodu.

Poručuje da će koristiti prskalice sa vodu, što bi trebalo da onemogući da prašina nastavi da se širi kroz zaseok Radevići u Piperima.

Radević je “Vijestima” kazao da nema dozvolu za eksploataciju i drobljenje kamena, a novinaru je pokazao zahtjev za odobravanja radova koji je njegova ćerka Ida Radević podnijela Ministarstvu kapitalnih investicija 24. marta. Kaže i da odgovor još nije dobio.

Toga dana ekipa “Vijesti” je bila u Piperima, na poziv mještana koji su se žalili na to da se na tom području nelegalno eksploatiše i drobi kamen danima, da se stvara velika prašina, od koje su čak pobijelile krošnje drveća u blizini.

Radević je kazao da je firma, koja će stajati iza buduće farme svinja u Piperima, u osnivanju, kao i da će se zvati “Agro Duklja”. Navodi i da će taj postupak biti završen za nekoliko dana, da će se voditi na kćerku Idu, a da je on ovlašćeno lice.

”Prašina je bila problem, zbog vjetra. Zbog toga sam obustavio radove nekoliko dana. Kamen eksploatišem, jer ću na mom imanju da napravim veliku savremenu farmu svinja, držaću i kokoške na otvorenom, posaditi masline. Kamen ću da iskoristim, sameljem, drobim, što bude viška da prodam i za to ću da platim PDV”, kazao je Radević.

On je kazao da će, ukoliko je neko od mještana Pipera pretrpio štetu od prašine, to nadoknaditi.

Mještani su zbog toga problema pisali nadležnima, a iz Ministarstva kapitalnih investicija su saopštili “Vijestima” da iz oblasti rudarstva, odnosno detaljnih geoloških istraživanja i eksploatacije “nema zaključenog ugovora o koncesiji na prostoru Pipera, zaseoku Radevići”.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su “Vijestima” saopštili da su utvrdili da u Piperima nema koncesionara koji su potpisali ugovor o koncesiji na detaljna geološka istraživanja i eksploataciju tehničko-građevinskog kamena.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma su međutim saopštili da su dobili odgovor iz Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje da ta tematika nije u njihovoj nadležnosti.

Radevićeva kćerka je od Sekretarijata za planiranje prostora Glavnog grada tražila dozvolu za eksploataciju kamena, ali je odbijena, uz obrazloženje da nisu nadležni.

On je pokazao da je od Sekretarijata dobijena odluka o određivanju lokacije sa elementima urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju lokalnog objekta od opšteg interesa, a da je firma iz Nikšića koju je angažovao za minerske radove na zemljištu dobila dozvolu za nabavku eksplozivnim materija, odnosno mina.