U srijedu se ponavljaju izbori na jednom biračkom mjestu u Ulcinju

Moguće ponavljanje izbora, prema riječima sagovornika Vijesti, bila bi u stvari bitka za jedan mandat, koja bi dodatno iskomplkovala ulcinjsku političku scenu

14873 pregleda4 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Opštinska izborna komisija Ulcinj donijela je danas popodne rješenje kojim je usvojila prigovor koalicije "Za novi početak" (URA, DP, SD, SDP i AA) zbog nepravilnosti na biračkom mjestu br 5 II MZ, iza restorana Palma u Ulcinju.

Kako saznajemo, ponovno izjašnjavanje građana na tom birčkom mjestu, biće održano u srijedu.

OIK je postupio shodno preporukama DIK-a koji je ranije danas u saopštenju za medije naveo da toj instituciji nije podnijet nikakav prigovor te da stoga DIK, kako su prenijeli neki mediji, nije mogao ni odlučivati o ponavljanju izbora na spornom biračkom mjestu.

Vijesti su juče objavile da OIK u zakonskom roku nije donio odluku na prigovor koalicije "Za novi početak" u zakonskom roku i da su se zbog toga obratile DIK-u na izjašnjenje i odluku.

DIK je na kraju saopštenja naveo "da nadležna izborna komisija donosi rješenje u roku od 24 časa od časa prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu prigovora".

foto: Printscreen

"Ako nadležna izborna komisija usvoji prigovor, poništiće tu odluku ili radnju. Ako nadležna izborna komisija po prigovoru ne donese rješenje u rokovima predviđenim ovim zakonom, smatraće se da je prigovor usvojen", stoji u saopštenju DIK-a, prema kome je postupila i Opštinska izborna komisija.

U prigovoru koalicije, ističe se da je Birački odbor omogućio jednom građaninu da glasa dva puta- putem pisma i glasanjem na biračkom mjestu.

"Omogućivanje biraču da dva puta glasa samo po sebi predstavlja nezakonitost takve prirode koja povlači poništavanje izbora na tom biračkom mjestu“, piše u prigovoru. Takođe, ističu da je važećim proglašen i listić na kome su zaokružene dvije liste.

Moguće ponavljanje izbora, prema riječima sagovornika Vijesti, bila bi u stvari bitka za jedan mandat, koja bi dodatno iskomplkovala ulcinjsku političku scenu.

Članovi OIK iz koalicije Kaplan Mučaj, Radovan Vukmanović, Aleksnadar Gazivoda i Nina Vukoslavčević obavijestili su ranijie juče, ali danas komisiju da se na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika, podnijeti prigovor "ima smatrati usvojenim", jer je juče u 13,50 istekao rok za odlučivanje o njemu.

OIK je danas na novoj sjednici donio rješenje o usvajanju prigovora, poništavanju izvršenih radnji na biračkom mjestu i ponavljanju glasanja.

Koalicija "Za novi početak" osvojila je 14 mandata na redovnim lokalnim izborima u Ulcinju održanim u nedjelju. Lista koalicije DPS i Bošnjačke stranke, prema tim podacima, osvojila je 6 mandata, koliko je osvojila i koalicija DUA i DCSG, Forca je osvojila pet mandata, a Demokratska Crna Gora dva mandata.

Ulcinjski parlament broji 33 odbornika što znači da je većina 17, koju trenutno imaju DUA-DSCG, DPS-BS i Forca. To je u više navrata javno potvrdio lider DUA Mehmed Zenka, rekavši da bi sporazum između te tri liste mogao biti završen za dan.

Na biračkom mjestu br5 pravo glasa ima 772 birača a u nedjelju, građansku obavezu ispunilo je njih 448. Ponovno glasanje moglo bi značajno uticati na konačan rezultat izbora budući da je koaliciji „Za novi početak“, nedostajalo par desetina glasova za mandat više.

U zvaničom zapisniku sa jučerašnje sjednice, predsjednik OIK Vladimir Filipović (DPS) konstatuje da su pored konstatnog pozivanja da počne izjašnjavanje povodom podnijetog prigovora, neki stalni članovi sastava komisije, opstruirali rad sjednice.