CEDIS: DPS ne može da se oslobodi navika, pravljenja nezakonitih evidencija o partijskoj pripadnosti

"Pozivamo ih da nastave da detaljno prate poslovanje CEDIS-a, jer će prema procjenama, uprkos brojnim problemima na globalnom nivou, a koji su posledica skoka cijena, ne samo energenata već i elektromaterijala i opreme neophodnih za funkcionisanje sistema, 2022. biti uspješna poslovna godina"

6358 pregleda17 komentar(a)
CEDIS, Foto: CEDIS

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) saoppštio je danas da Demokratska partija socijalista (DPS) i dalje ne može da se "oslobodi starih navika, odnosno pravljenja nezakonitih evidencija o partijskoj pripadnosti u državnim kompanijama, ali i svuda gdje im je to bilo neophodno za njihovu prljavu izbornu mašineriju".

"Baš kada smo pomislili da su stari koalicioni partneri, prethodnih dana zamijenili DPS u prozivanju CEDIS, a vjerovatno pod pritiskom zbog raskrinkavanja brojih manipulacija iz perioda nihovog "upravljanja", DPS se odlučio da se priključi manipulatorskom pokretu, sa ciljem nanošenja štete imidžu CEDIS", ističe se u saopštenju CEDIS.

Oni su reagovali na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS) u kome se između ostalog navodi da "u trenutku kada Vlada nelegalnim mjerama pokušava da spasi CEDIS, svoj radni odnos zasniva sestra Vesne Bratić".

"Na njihovu žalost, sada možemo slobodno reći da CEDIS 2021. godinu nije završio sa gubitkom i pored nezapamćeno teških okolnosti usled međunarodnog skoka cijene energenata, ali i brojnih opstrukcija, upravo onih koji redovno obavještavaju DPS o svim dešavanjima u CEDIS-u. Upravo "oni", o kojima ova parija brine, a koji su navodno "stradali zbog revanšizma" su u najvećoj mjeri i doprinijeli brojnim problemima i finansijskim gubicima vidljivim tokom 2021, a koji su zahvaljujući blagovremenoj intervenciji Vlade i EPCG, na svu sreću, uspješno prevaziđeni. Dakle, upravo "oni" propustili su da u novembru 2020. godine nabave električnu energiju za pokrivanje gubitaka u sistemu za 2021. godinu, što je bila ustaljena praksa prethodnih godina i na taj način nanijeli značajnu finansijsku štetu kompaniji. Međutim ni to nije bilo dovoljno, već su u arpilu 2021. godine predložili novom Odboru direktora da kompanija električnu energiju nabavi samo za naredni mjesec i da nastavi da je nabavlja mjesečno, zbog poremećaja na tražištu koji su već tada bili evidentni. Toliko o njihovoj stručnosti i dobrim namjerama", navodi se u saopštenju CEDIS.

Oni su dodali da je "najtragičnije u saopštenju DPS-a to što se baš oni usuđuju da nekoga kritikuju zbog partijskog zapošljavanja, iako su u tome bili nedostižni stručnjaci, pa i kada je CEDIS u pitanju".

"Saopštenje potvrđuje da i dalje ne mogu da se oslobode starih navika, odnosno pravljenja nezakonitih evidencija o partijskoj pripadnosti u državnim kompanijama, ali i svuda gdje im je to bilo neophodno za njihovu prljavu izbornu mašineriju. Razumijemo revoltiranost DPS-a, jer ne mogu i dalje manipulisati sa cifrom od 10 miliona eura gubitka i koristiti je za svoj partijski marketing, ali i uznemirenost zbog spoznaje da više nikada neće upravljati CEDIS-om i partijski zapošljavati, namještati tendere i na taj način njih isisavati novac za svoje prljave poslove. To su zaista ozbiljni gubici, ali ne za CEDIS nego za DPS. Pozivamo ih da nastave da detaljno prate poslovanje CEDIS-a, jer će prema procjenama, uprkos brojnim problemima na globalnom nivou, a koji su posledica skoka cijena, ne samo energenata već i elektromaterijala i opreme neophodnih za funkcionisanje sistema, 2022. biti uspješna poslovna godina. Dok oni prate, pred nama je godina u kojoj će biti pokrenute višemilionske investicije, godina u kojoj ćemo nastaviti da rješavamo probleme naših korisnika i građana Crne Gore koji su najbolji svjedoci naše posvećenosti i efikasnosti", zaključuje se u saopštenju CEDIS.