Njemačka o kineskom naoružanju - Srbija da se uskladi sa Evropskom unijom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prije nekoliko dana najavio da će ove nedjelje biti predstavljen "ponos srpske vojske", ali nije precizirao o čemu je riječ

5141 pregleda5 komentar(a)
Vučić i Berbok, Foto: Printscreen YouTube

Njemačka je saopštila da je primila k znanju da u Srbiju stižu kineski raketni sistemi, i upozorila da očekuje da Srbija uskladi spoljnu politiku sa Evropskom unijom ako želi da postane članica.

Mediji su izvjestili da su u Srbiju stigli kineski raketni PVO sistemi FK-3. Vlasti u Srbiji nisu to potvrdile, dok je Peking saopštio da je riječ o "redovnoj vojnoj isporuci".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prije nekoliko dana najavio da će ove nedjelje biti predstavljen "ponos srpske vojske", ali nije precizirao o čemu je riječ.

Beograd je te raketne sisteme kupio još 2019. i Srbija će biti prva zemlja u Evropi koja će ih imati.

"U principu, federalna vlada očekuje od svih kandidata za EU da se usklade sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, i tako joj se približavaju", saopštila je pres služba njemačke vlade.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u ponedjeljak je ponovila poziv Srbiji da se pridruži SAD, EU i drugim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Beograd je glasao protiv Rusije tri puta u UN, ali nije uveo sankcije Moskvi.

"Ako želite da postanete članica EU, a Srbija to želi, onda je važno da se u ovakvim momentima priključite spoljnoj politici EU i uvedete sankcije", rekla je Berbok.

Srpska vojna oprema uglavnom je bazirana na nekadašnjoj sovjetskoj tehnologiji i Rusija joj je glavni dobavljač. Beograd zavisi i od ruske nafte i gasa.

Zapadne zemlje strahuju da bi Rusija i Kina, pošto Srbija od njih kupuje oružje, mogle da povećaju uticaj na Balkanu. Kina je već uložila milijarde eura, uglavno kroz zajmove, za infrastrukturne i energetske projekte.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da Beograd razmatra kupovinu francuskih borbenih aviona Rafal, što neki tumače kao naznaku da se Beograd udaljava od Rusije.