Džejms se sam prijavio policiji: Zbog napada na voz u Njujorku i ranjavanja deset ljudi optužen za terorizam

Džejms je ranije na društvenim mrežama objavljivao video snimke u kojima je govorio da su SAD rasističke, preplavljene nasiljem i kritikovao gradonačelnika Njujorka Erika Adamsa

13434 pregleda0 komentar(a)
Džejms, Foto: Reuters
14.04.2022. 00:11h

Čovjek koji je danas uhapšen jer je u srijedu vatrenim oružjem napao voz metroa u Njujorku i ranio desetoro, optužen je za terorizam, te mu prijeti doživotni zatvor.

Frenk R. Džejms (62) je priveden na ulici na Menhetnu pošto je telefonom sam pozvao policiju, rekao gdje je i tražio da dođu i uhapse ga, rekli su policajci koji su ga priveli.

Ranije je jedan policijski zvaničnik rekao za AP da ga je neko prepoznao i prijavio.

Taj Afroamerikanac je ranije na društvenim mrežama objavljivao video snimke u kojima je govorio da su SAD rasističke, preplavljene nasiljem i kritikovao gradonačelnika Njujorka Erika Adamsa. Uz to je pripovijedao o svojoj borbi s mentalnom bolešću.

On je aktivirao dimne bombe u prepunom vagonu metroa, a zatim ispalio najmanje 33 hica iz pištolja, saopštila je policija.

Pet od deset ranjenika je u kritičnom stanju, a još desetoro putnika metroa je liječeno zbog udisanja dima i povreda u metežu.

Napadač je u srijedu pobjegao tokom haosa poslije napada u metrou, ali je ostavio mnoge tragove i predmete, uključujući pištolj kupljen u zalagaonici i ključ kombija kojeg je iznajmio, te je na osnovu toga identifikovan i nađen.

Policija kaže da nema indicija da je on pripadnik neke terorističke organizacije, a motiv njegovog napada nije još poznat.