VIDEO Medenici određeno zadržavanje do 72 sata, nakon saslušanja vraćena u KCCG

Medenica je bila na čelu Vrhovnog suda punih 13 godina, do ostavke koju je podnijela krajem 2020. godine

403229 pregleda677 komentar(a)
Medenica, Foto: Boris Pejović

Uhapšenoj, bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici određeno je tužilačko zadržavanje do 72 sata.

Takvu odluku donijela je specijalna tužiteljka Nataša Bošković, pred kojom je večeras Medenica negirala optužbe - da je stvorila kriminalnu organizaciju i protizakoniti uticaj.

Nakon saslušanja, Medenica je zbog lošeg zdravstvenog stanja vraćena u Klinički centar Crne Gore, gdje će je pripadnici policije čuvati do dalje odluke tužioca.

Nekadašnja prva žena crnogorskog pravosuđa oko 19.55 časova dovedena u zgradu Specijalnog državnog tužilaštva.

Noć ranije uhapšena je na Aerodromu u Golubovcima, dok je pokušavala da "odleti" za Beograd.

Medenica je uhapšena kasno sinoć na Aerodromu u Golubovcima.

Advokat Begović kazao je nakon saslušanja da je Medenica iz zdravstvenih razloga i ranije putovala u prijestonicu Srbije.

Na njeno privođenje u zgradu SDT-a čekalo se satima, navodno, jer joj je tokom dana dva puta pozlilo - prvobitno oko 7 sati izjutra, kada je iz podgoričkog Centra bezbjednosti transportovana u Urgentni blok, a potom i oko 17.30 sati. Tada je trebalo da je iz Kliničkog centra odvedu u Tužilaštvo. Prethodno, bilo je najavljivano i da će Medenicu ispitati u Kliničkom centru Crne Gore, ali se vještak medicinske struke izjasnio da njeno zdravstveno stanje nije zabrinjavajuće, te da je sposobna da izjavu da u zgradi Specijalnog državnog tužilaštva.

"Vijestima" je nezvanično potvrđeno da je SDT tražilo mišljenje vještaka zbog toga što su tokom jutra bila i oprečna mišljenja ljekara Kliničkog centra o tome zahtijeva li stanje Medenice bolnički tretman i posmatranje.

Hapšenje

Medenica je uhapšena 17. aprila oko 22 sata, kada je pokušavala da se ukrca na poslednji let za Beograd.

Izvori Vijesti tvrde da je imala kupljeno kartu samo u jednom smjeru.

SDT je sumnjiči da je počinila dva krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj.

"Medenica je uhapšena nakon što je predala putne isprave službenicima granične policije. Noć je provela u betonjerci podgoričkog Centra bezbjednosti (CB), a već danas očekuje se da bude privedena nadležnom Specijalnom tužilaštvu", kazali su rano jutros sagovornici iz Uprave policije.

U međuvremenu, jutros nešto prije sedam sati navodno joj je pozlilo i primljena je u Urgentni blok Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Iz te zdravstvene ustanove, "Vijestima" je ranije danas rečeno da je njeno zdravstveno stanje stabilno, ali i da će biti zadržana na liječenju.

SDT i UP nijesu se zvanično oglasili povodom hapšenja nekada prve žene crnogorskog pravosuđa.

Oni su, prema saznanjima Vijesti, od Europola u februaru dobili transkripte razgovora njenog sina Miloša Medenice i Darka Lalovića, dugogodišnjeg tjelohranitelja Vesne Medenice.

Policija je u martu potvrdila da je Miloš Medenica koristio kriptovani telefon preko kog je ugovarao šverc droge iz Kolumbije i krijumčarenje cigareta.

Upravo u tim razgovorima, Medenica je objelodanio da je njegova majka upoznata sa njegovim prljavim poslovima, i da će ih zaštiti ako zatreba, "jer im mnogo zna", aludirajući na konkurente u švercu cigareta.

"Oni su se pomirili sa Grandovcima i izbacuju po 4 kamiona u 5 dana. I od.. (zvučni prekid) onoga Pekića i plasirali priču da sam to ja uradio. I već je on mladio da ja radim. Ali i to nas boli ku..c, jer ona se sve zna od početka baš, zbog ne daj bože, da je u toku da nas može zaštititi. Istim napadamo kao oni na nas. Čak i gorim kad im ona zna sve i još su oni došli kod nje da je mole da im izađe u susret", navodi se u porukama Medenice i Lalovića.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), nakon dobijana selektovanih razgovora, formiralo je predmet protiv Miloša Medenice i označilo ga kao jednog od organizatora kriminalne grupe.

Medenica je bila na čelu Vrhovnog suda punih 13 godina, do ostavke koju je podnijela krajem 2020. godine.

NAPOMENA: Zabranjeno preuzimanje fotografija i video sadržaja bez saglasnosti "Vijesti".