Mitrović podnio prijavu policiji: "Građevinske mašine se nepropisno kreću ulicama Pljevalja"

Poznati pljevaljski ekolog kaže da je konačno vrijeme da se u saobraćaj u Pljevljima uvede red

7145 pregleda1 komentar(a)
Danas u Pljevljima, Foto: NVO Breznica

U namjeri da se konačno zaustavi kretanje radnih građevinskih mašina ulicama Pljevalja, predsjednik ekološkog društva "Breznica" Milorad Mitrović podnio je prijavu Centru bezbjednosti Pljevlja protiv vozača i vlasnika dvije građevinske mašine valjak i grejder, koje su se kako tvrdi danas nepropisno kretale pljevaljskim ulicama.

Mitrović kaže da se odlučio da podnese prijavu kako bi se prekinula ustaljena praksa, a vlasnici i vozači građevinskih mašina natjerali da poštuju zakon, koji se, kako tvrdi, primjenjuje na sve ostale učesnike u saobraćaju osim na njih.

Poznati pljevaljski ekolog kaže da je konačno vrijeme da se u saobraćaj u Pljevljima uvede red jer se, kako tvrdi, ne mogu kretati građevinske mašine sa ostalim motornim vozilima.

U prijavi Mitrović je naveo da se građevinska mašina valjak juče u jutarnjim satima kretala ulicom od Vojne pumpe do naselja Komini samohodno bez utovara na niskonoseću prikolicu čime je to vozilo ugrođavalo druge učesnike u saobraćaju. Mitrović tvrdi i da je valjak bukom i vibracijama remetilo životnu sredinu i ugrozio građene i na taj način počinio prekršaj ili krivično djelo iz Zakona o zaštiti životne sredine.

"Druga građevinska mašina Grejder pljevaljskih registarskih oznaka za koje takođe ne znam, u čijem su vlasnišvu se kretala Ulicom Aleksandra Vukovića prema Kominima bez rotacije i na nepropisan način jer je prema odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja predviđeno da građevinske poljoprivredne i druge mašine ne mogu učestvovati u javnom saobraćaju i na taj način ugrožđavati bezbjednost drugih učesnika. Predviđeno je da se ove mašine prevoze utovarene na niskonoseće i druge prikolice ili vučna vozila“, naveo je Mitrović u prijavi.

Ističe da ovo nije prvi puta da se pljevaljskim ulicama kreću građevinske mašine, đto bi smatra on policija trebala adekvatno da sankcioniše.

"Uobičajena je pojava na teritoriji Opštine Pljevlja da se praktikuje ovakav vid prevoza ne samo građevinskih već i drugih mašina za poljoprpivredu kao što su traktori sa priključnim mašinama. Mašine su u većini slučajeva tehnički neispravne ne posjeduju adekvatnu signalizaciju niti rotaciona svjetla kako bi druge u česnike u saobraćaju upozorili na svoje učešće na javnom putu ili eventualne namjene isključenja ili uključenja na put", kazao je Mitrović.