Bećković, Kusturica i episkopi SPC među pokretačima peticije protiv sankcija Srbije prema Rusiji

Peticijom se od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade i "najznačajnijih institucija srpskog naroda" traži da odbace "pritiske i ucjene Zapada" i da ne uvode sankcije Rusiji

10457 pregleda15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Peticija protiv uvođenja sankcija Rusiji od strane Srbije, koju je do sada potpisalo više od 200 javnih ličnosti, među kojima su akademici Matija Bećković, Kosta Čavoški i Vasilije Krestić, episkopi SPC Irinej i David, reditelj Emir Kusturica i bivši ambasador u Rusiji Slavenko Terzić predstavljana je danas u Beogradu, prenosi N1.

Peticijom se od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade i "najznačajnijih institucija srpskog naroda" traži da odbace "pritiske i ucjene Zapada" i da ne uvode sankcije Rusiji.

Ocjenjuje se da srpski i ruski narod vežu "najtešnje veze" i da je "trajno savezništvo" sa tom zemljom danas "jedini garant očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno Kosova i Metohije u njenom sastavu", kao i očuvanja dejtonske ustavne pozicije Republike Srpske.

Potpisnici peticije izrazili su nadu da će ukrajinski narod "odbaciti" zapadne saveznike koji ih, kako se navodi, iz sebičnih interesa guraju u sukob sa "slovenskom braćom".

Dodali su da iza peticije ne stoji "niti jedna politička organizacija" i najavili da će drugi krug potpisnika objaviti na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja.

Po Bećkovićevim riječima, Srbija sebi ne bi smjela da dozvoli "poniženje" u vidu uvođenja sanckija Rusiji.

"Ni Hitler nije tražio od Srbije da šalje vojsku na Istočni front, to je i za njegova mjerila bilo previše, kao neka vrsta incesta. Nijednom malom narodu u naše vrijeme ne bi palo na pamet da uvodi sankcije Rusiji, to im neko naređuje, ne zbog Rusije, nego da se zna ko im je gazda", rekao je Bećković.