Opet bez većine u Fondu rada, Mrdović v.d. direktorica

Predstavnici Vlade shvatili da su bili obmanuti pa tražili da se ponovo glasa, sindikalci i poslodavci odbili

10473 pregleda4 komentar(a)
Predstavnicima Vlade saopštio da njegov stav nije bio da budu uzdržani: Milatović, Foto: SAVO PRELEVIC

Upravni odbor Fonda rada, na sjednici od prije dva dana, imenovao je za novi mandat dosadašnju vršiteljku dužnosti direktorke te institucije Anu Mrdović, nakon što ponovo nije postojala većina da se među tri kandidata izabere novi direktor na puni mandat.

Predstavnici Vlade su na prethodnoj sjednici bili uzdržani i time spriječili postojanje većine od pet glasova, dok su na novoj sjednici u ponedjeljak upravo oni tražili da se ponovo glasa.

Sada je četvero pradstavnika sindikata i poslodavaca bilo stava da se glasanje ne može ponoviti već da se izabere novi vršilac dužnosti i pokrene nova procedura za izbor direktora.

Jedan od članova upravnog odbora ranije je kazao “Vijestima” da ih je predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) u Upravnom odboru, Jevrosima Pejović, koja je u tom ministarstvu direktorica Direktorata za rad i zapošljavanje, pozvala da ne glasaju ni za jednog kandidata već da budu uzdržani, plasirajući to kao stav MER-a i ministra Jakova Milatovića.

Iz MER-a su tada odgovorili članovi imaju pravo da budu uzdržani.

Nakon što su “Vijesti” to objavile u tekstu od prošle sedmice, ministar Milatović je kontaktirao predstavnike Vlade u Upravnom odboru Fonda rada i saopštio im da nije postojao nikakav stav Ministarstva ili njegov da se ne glasa za kandidate već da je njihova obaveza da na osnovu konkursa, bodovanja i intervjua izaberu novog direktora.

Prema informacijama “Vijesti” predstavnici Vlade su potvrdili da im je Pejović tražila da ne glasaju ni za jednog kandidata. Ona u ponedjeljak nije došla na novu sjednicu Upravnog odbora.

Prema listi koju je ovom Fondu dostavila Uprava za kadrove nakon provjere znanja i kompetetnosti, najviše bodova je imala sadašnja vršiteljka dužnosti direktora Ana Mrdović, dok je drugorangirani bio Zoran Ratković bivši direktor direktorata za rad, a treći Stevan Gajević, koji se na dan sjednice nije pojavio za intervju pred članovima odbora.

Sadašnja procedura za izbor direktora Fonda rada trajao je od 14. januara kada je raspisan javni poziv, što znači da će proći još nekoliko mjeseci da se ponovo glasa o novim kandidatima.

Fond rada je samostalni organ uprave, a nadzor nad njim vrši Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER). Od devet članova upravnog odbora četiri su predstavnika Vlade - Ministarstva ekonomskog razvoja, dva su iz reprezentativnih sindikalnih organizacija, dva iz Unije poslodavaca i jedan predstavnik zaposlenih iz Fonda rada.