Vlada popunjava Savjet AZK: Za predsjednika bi trebalo da bude izabran Damjanović

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) raspisalo je sredinom marta javni poziv za izbor predsjednika i dva člana Savjeta AZK i taj poziv je bio otvoren do 1. aprila

6946 pregleda1 komentar(a)
Novi Savjet treba da izabere direktora (ilustracija, Foto: Luka Zekovic

Za predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije (AZK), Vlada bi trebalo na prvoj sjednici da izabere Dragana Damjanovića, a za druga dva člana Lepu Aleksić i Planu Karadžić, saznaju “Vijesti” nezvanično od izvora iz izvršne vlasti.

Damjanović je zaposlen u AZK i ima značajno iskustvo iskustvo u oblasti kontrole dodjele državne pomoći, dok je Aleksićeva donedavno pokrivala poziciju vršioca dužnosti direktora AZK i ima značajno iskustvo u dijelu koji se odnosi na pitanja konkurencije.Damjanović je ekonomista, a Aleksić i Karadžić su pravnice.

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) raspisalo je sredinom marta javni poziv za izbor predsjednika i dva člana Savjeta AZK i taj poziv je bio otvoren do 1. aprila.

Iz ovog resora je “Vijestima” zvanično saopšteno da je na javni poziv pristiglo ukupno 10 prijava.

”Zakonom o zaštiti konkurencije je predviđeno da predsjednika i jednog člana Savjeta imenuje Vlada na predlog Ministarstva nadležnog za poslove konkurencije (MER) a drugog člana Savjeta na predlog ministarstva nadležnog za poslove državne pomoći (Ministarstvo finansija i socijalnog staranja). Dakle, MER nije ni imao formalno obavezu raspisivanja javnog poziva, ali je iz razloga transparentnosti i nastojanja da proširi potencijalni krug kandidata objavilo javni poziv.Ako se u postupku odlučivanja o prijavama ne pronađe adekvatan kadar, MER zadržava pravo da ne predloži Vladi izbor tih kandidata za predsjednika ili članove Savjeta”, rečeno je u MER-u koji je obezbijedio tehničku pomoć preko njemačke Vlade za unapređenje administrativnih kapaciteta.

Izmjenama Zakona o zaštiti konkurencije, koje su u parlamentu usvojene krajem prošle godine definisano je da će se predsjednik i novi Savjet izabrati u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu zakona.

Predsjednik i članovi Savjeta imenuju se na period od četiri godine i mogu biti ponovo imenovani. Oni funkciju obavljaju profesionalno, tako da ne mogu uz nju obavljati neku drugu djelatnost.

Mjesto predsjednika Savjeta upražnjeno je nakon što je Miodrag Vujović, koji je obavljao tu funkciju,otišao u penziju prošlog ljeta. U Savjetu su trenutno Novo Radović i Jovana Tošković.

Prema novim zakonskim rješenjima koja su stupila na snagu početkom godine, Savjet treba da u roku od 150 dana izabere direktora AZK i zamjenika direktora. Postojeći Savjet je konstatovao prestanak šestomjesečnog mandata Aleksić koji je isticao 14. aprila. Njoj je do sada sedam puta produžen v.d. status, odnosno od sredine 2018. godine.