Prijave za reprogram duga do 3. juna

Poreski obveznici mogu u 60 rata platiti obaveze prema državi koje su dospjele na plaćanje do 20. aprila

3098 pregleda1 komentar(a)
Od reprograma država očekuje 75 miliona za pet godina(ilustracija), Foto: shutterstock

Poreski dužnici koji žele da reprogramiraju dugovanja prema državi do trećeg juna mogu podnijeti prijave Upravi prihoda i carina (UPC).

U reprogram mogu ući obaveze koje su dospjele na plaćanje do juče (20. april) kada je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja raspisalo javni poziv. Dug koji je prispio za plaćanje nakon 20. aprila se smatra tekućim obavezama koje se moraju redovno plaćati dok traje reprogram.

Obveznici koji uđu u reprogram moraće da plate 10 odsto duga jednokratno, a ostatak im se može odobriti u najviše 60 mjesečnih rata i otpisaće im se zatezna kamata na dug. Pravo na reprogram imaju firme i građani.

U pozivu Ministarstva finansija je navedeno da minimalni iznos mjesečne rate 50 eura za građanina koji ne obavlja privrednu djelatnost, 70 eura za preduzetnika koji plaća obaveze u paušalnom iznosu i 100 eura za preduzetnika koji plaća obaveze prema stvarnom dohotku. Minimalna rata za firme zavisi od broja zaposlenih - 100 eura do pet zaposlenih, 500 eura od šest od 50 zaposlenih i 1.000 eura za više od 500 zaposlenih.

Reprogramirati se mogu sva poreska i neporeska potraživanja po osnovu poreza na dobit, dohodak fizičkih lica, PDV, porez na promet nepokretnosti, doprinosi za obavezno penzijsko, invalidsko i zdravsteno osiguranje, osiguranje za slučaj nezaposlenosti, doprinosi Fondu rada, koncesione naknade...

Pravo na reprogram nemaju poreski dužnici nad kojim je otvoren stečajni postupak, osim ako se stečaj sprovodi reorganizacijom.

UPC o zahtjevu za reprogram odlučuje rješenjem u roku od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje zahtjeva.

U slučaju da obveznik ne uplati jednokratnu uplatu od 10 odsto ukupnog duga u roku od 30 dana od dana donošenja rješenja ili da ne izmiruje redvno rate UPC će mu ukinuti rješenje o reprogramu i moraće da plati puna zatezna kamatu.

Zakon o reprogramu poreskog duga je dio paketa pratećih zakona u okviru projekta “Evropa sad”, a usvojen je u parlamentu krajem prošle godine, sa ciljem da se stimulišu poreski dužnici da uplate poreske obaveze.

U Ministarstvu finansija je procijenjeno da će primjenom ovog zakona najveći broj obveznika prihvatiti uslove iz ovog zakona i reprogramirati dug, tako da će minimalni finansijski benefit po budžet biti na godišnjem nivou 15 miliona, a za pet godina 75 miliona eura.