Vaščikovski: Jačamo odbranu, održavamo dijalog, ali to Rusiji ne odgovara

"Poljska ima problem sa revidiranjem istorije koju Rusija vrši godinama. Ne prihvataju to što se desilo pred Drugi svjetski rat, tokom rata i nakon njega. Čini im se da su donijeli kraj rata, mir i prosperitet polovini Evrope a nije tako bilo", kazao je Vaščikovski

2 komentar(a)
Vitold Vaščikovski, Foto: Beta-AP
18.10.2017. 10:02h

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski ocijenio je da ključ za poboljšanje odnosa sa Rusijom leži u Moskvi, a ne u Briselu ni Varšavi, a da trenutno Rusija dijalog odbija,dok se za paralelni dijalog i odbranu zalažu i Poljska i NATO.

"Mi smo otvoreni. Pa i odluke samita NATO u Varšavi prošle godine najavljivale su da se sa jedne strane branimo, jačamo odbranu ali sa druge strane održavamo dijalog sa Rusijom. Dakle neka vrsta duplog 'D', defense and dialog (odbrana i dijalog). Ali to Rusiji ne odgovara", kazao je Vaščikovski poljskom Radiju dla ćebje.

Poljski ministar vanjskih poslova izjavio je da ključ za poboljšanje odnosa leži u Moskvi, a kao primer je naveo mogućnost da Rusija vrati Poljskoj olupinu aviona poljskog predsjednika Leha Kačinjskog koji se srušio 10. aprila 2010. godine pri pokušaju slijetanja na vojni aerodrom u Smolensku a u nesreći je poginuo poljski predsjednik i svih preostalih 95 putnika i članova posade aviona.

Osim olupine predsjedničkog "tupoljeva" koju Rusija ne vraća sedam godina, pravdajući se da je olupina dokaz i da ne može da je vrati dok i Poljska ne završi istragu, Vaščikovski je naveo da problem za poboljšanje poljsko-ruskih odnosa predstavljaju neprestani pokušaji Kremlja da revidira istoriju.

"Poljska ima problem sa revidiranjem istorije koju Rusija vrši godinama. Ne prihvataju to što se desilo pred Drugi svjetski rat, tokom rata i nakon njega. Čini im se da su donijeli kraj rata, mir i prosperitet polovini Evrope a nije tako bilo", kazao je Vaščikovski.

Kao ilustraciju naveo je teze koje se iznose u Rusiji da je Pakt o nenapadanju između Hitlerove Njemačke i Staljinovog Sovjetskog Saveza predstavljao spas, dok se svjetski istoričari slažu u njegovoj osudi a, kako je kazao Vaščikovski, i u ocjeni da je doprinio izbijanju Drugog svjetskog rata.

Za pokušaje prekrajanja novije istorije u periodu Drugog svetskog rata Vaščikovski jeu intervjuu poljskom radiju optužio i Ukrajinu.

"Istorija u ovom trenutku utiče na Ukrajinu koja gradi svoj identitet. Ukrajincima su potrebni junaci, potrebno im je da se pozivaju na istoriju, na velika plemenita djela. Mi kažemo da imaju na to pravo ali da ti junaci imaju crne mrlje na savjesti za koje treba da odgovaraju", kazao je Vaščikovski.

Kamen spoticanja u odnosima Ukrajine i Poljske je sve učestalije i veće slavljenje ukrajinskih nacionalista iz vremena Drugog svjetskog rata pod vođstvom Stepana Banderei njihove oružane formacije UPA koja na savesti ima i ratne masakre poljskog življa u današnjoj Ukrajini.

Poljski zvaničnici a među njima i lider vladajuće poljske stranke Pravo i pravda, Jaroslav Kačinjski, upozorili su ukrajinske političare više puta da zaborave na to da će sanarodnim herojima poput Stepana Bandere ikad ući u Evropu.