VIDEO Put kroz Lukovo propada, uzalud ga krpe

Civilni sektor poručuje da se erozija sprečava pošumljavanjem. Iz Opštine Nikšić poručuju da su se za pomoć obratili državnim institucijama

11822 pregleda5 komentar(a)
I divlja deponija uz odronjenu saobraćajnicu, Foto: Anđela Đukanović

Mještani nikšićkog sela Lukovo već dugo zahtijevaju od Opštine Nikšić da riješi problem odronjenog puta koji se stalno osipa, a vodi do turističkog zimskog Ski centra Vučje, pa zimi otežava saobraćaj i stanovnicima i turistima.

Mještani do sada nijesu dobili odgovor, ali novinari jesu: trenutno je moguće samo privremeno i povremeno krpljenje saobraćajnice, ali je za trajno rješavanje problema i sanaciju ovog dijela puta potreban i novac i vrijeme.

Regionalni put Nikšić-Šavnik, preko turističkog centra Vučje i Krnova, prolazi kroz Lukovo. Pored spronog dijela puta nekada je vađen pijesak, potreban za sanacije drugih nikšićkih saobraćanica. Tako je Majdan, kako Nikšićani zovu ovaj odron, kroz Lukovo, postao i ostao godinama problem.

Iz Nevladine organizacije (NVO) “Agro eko Lukovo” rješenje vide u pošumljavanju ovog prostora, kako bi bila spriječena dalja erozija zemljišta. Prema riječima Snežane Danilović iz te NVO, veliki problem predstavlja i otpad koji mještani Lukova odlažu baš u Majdan.

”Problem otpada je prisutan na teritoriji Lukova već duže vrijeme. S obzirom na to da još nije postignut dogovor za odvoz otpada, mještani, nažalost, prave privatne deponije. Sami mještani bi preko izabranih predstavnika mjesne zajednice trebalo da pokrenu inicijativu za odvoz otpada, što bi pomoglo da se spriječi dalje gomilanje. Predstavnici sekretarijata lokalne samouprave Opštine Nikšić, zaduženi za zaštitu životne sredine spremni su da izađu u susret, a NVO Media team u saradnji sa NVO Agro eko Lukovo sprovodi projekat koji, između ostalog, obuhvata i čišćenje Majdana i pošumljavanje tog dijela terena. Nadam se da ćemo naići i na razumijevanje mještana i da će se i oni uključiti u akcije čišćenja i pošumljavanja”, kazala je Danilović.

Mještani Lukova uznemireni su stanjem puta, ali nijesu bili raspoloženi za razgovor sa novinarkama.

Iz Opštine Nikšić poručuju da ta lokalna uprava nije u mogućnosti sama da finansira radove na sanaciji Majdana i presvlačenje kolovoza, pa su za pomoć obratili nadležnim državnim institucijama, kako bi problem konačno bio trajno riješen.

”Sanacija predmetnog puta, u sklopu redovnog održavanja tj. sanacija kolovoza tzv. krpljenje udarnih rupa vrši se po potrebi kada se rupe pojave na kolovozu i kada se steknu uslovi. Sanaciju kolovoza - krpljenje udarnih rupa može se završiti za dva do tri dana, ali za kompletno presvlačenje kolovoza zavisi od tendera za koji je neophodno obezbijediti veća finansijska sredstva, a imajući u vidu da je taj put bio državni - regionalni i da je ostavljen u takvom stanju, tj. nije predat na upravljanje Opštini Nikšić kako propisuje Zakon o putevima i narednih dana očekujemo odgovor.

Oprezno kroz Lukovo: Majdanfoto: Katarina Lukovac

Opština Nikšić nije u mogućnosti da sama finansira radove na sanaciji Majdana i presvlačenju kolovoza obratili smo se Ministarstvu kapitalnih investicija i Upravi za saobraćaj da se uključe u rješavanje problema”, piše u odgovoru koji potpisuje sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Vidak Krtolica.

Za dvije godine sedam saobraćajnih nezgoda bez smrtnih ishoda

Iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj precizirali su da su se u 2020. dogodile četiri saobraćajne nezgode, u 2021. godini tri, dok ih u 2022. godini nije bilo.

”Nezgode su bile sa materijalnom štetom i bez povrijeđenih osoba i smrtnih slučajeva. Put je u zimskim uslovim često zaleđen, pa je u 2021. redovno održavan”, zaključuju iz Sekretarijata.

Autorke su studentkinje novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, na praksi u Nezavisnom dnevniku Vijesti