Spremite stopala za sunčane dane

Za sve kupke ili pilinge preporučuje se ulje lavande koje ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo, a takođe je i odličan pomagač pri opuštanju

9787 pregleda0 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Bliži se ljeto - vrijeme sandala, japanki i ostale otkrivajuće obuće. Njegu stopala trebalo bi sprovoditi tokom cijele godine zbog estetskih ali i zdravstvenih razloga, no u ovo je vrijeme nikako ne smijemo zanemariti.

Osim što su ljeti stopala izložena pogledima, njihova njega je tada od posebne važnosti s obzirom na to da se zbog otvorene obuće koža više suši i sklona je zadebljanjima. Slijedi nekoliko savjeta za njegu stopala u kućnoj radinosti.

Topla kupka omekšaće kožu te je tako dobro pripremiti za daljnje tretmane. Takođe, djelovaće i opuštajuće na umorne noge.

U vodu dodajte morsku so i/ili eterično ulje. Preporučuje se ulje lavande koje ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo, a takođe je i odličan pomagač pri opuštanju.

Noge držite u kupki 10 – 15 minuta.

Sada kada je koža omekšala upotrijebite strugalicu za stopala. Njome uklonite zadebljanu kožu s mjesta na kojima se pojavila. Nemojte pretjerivati s pritiskom kako koža ne bi postala još grublja. Povremeno počastite stopala njegujućim pilingom.

Nekoliko predloga:

Smjesa od šećera, meda, maslinovog ulja i limuna (ovaj piling možete koristiti za kožu cjelokupnog tijela, a može vam poslužiti i kao maska). Šećer će izvršiti mehanički piling kože, limun hemijski, a ulje i med će pružiti visoku hidrataciju i sjajnu njegu. Za grublji piling dodajte veću količinu šećera.

Kombinacija morske soli i maslinovog ulja – so će grubu kožu učiniti nježnijom, a ulje će joj pružiti potrebnu njegu. Možete dodati i par kapi eteričnog ulja lavande, dok se u prethodnoj smjesi med bori protiv bakterija i gljivica.

Nakon pilinga, stopala njegujte hidratantnom kremom. Nanesite značajnu količinu kreme te obucite čarape i nemojte ih skidati 20-ak minuta.

Redovno ih hidratizujte, odnosno najbolje bi bilo da svake večeri prije spavanja na njih nanosite hidratantnu kremu. Tako ćete održati dobro stanje kože te spriječiti nastanak eventualnih problema.