Bečić: Sud građana brzo stiže, od izbora ne možete pobjeći

"Političko licemjerstvo nove antievropske i antidemokratske skupine nema granica", kazao je Bečić, dodavši da bi bilo dobro čuti šta o svemu misle evropski partneri

13039 pregleda71 komentar(a)
Bečić, Foto: Luka Zeković

Lider Demokrata Aleksa Bečić poručio je novoj skupštinskoj većini, koja je dostavila inicijativu za odlaganje i objedinjavanje lokalnih izbora u 13 opština za 30. oktobar, da je bježanje od birališta uzaludno, jer "narodni sud brzo stiže".

Kazao je da su svi lokalni izbori mogli biti raspisani za 5. jun, bez bilo kakve formalno-pravne smetnje.

"Političko licemjerstvo nove antievropske i antidemokratske skupine nema granica. Kažu da odlažu izbore zbog racionalnosti da bi svi izbori bili održani jednog dana. Svi lokalni izbori su mogli biti raspisani za 5. jun bez bilo kakve formalno pravne smetnje, ali je sada jasno da je predsjednik države raspisivao parcijalno izbore da bi omogućio realizaciju protivpravnog plana skovanog sa Abazovićem i Jokovićem koji ima za cilj da panično pobjegnu od izbora i odlože svoj politički brodolom. Džaba vam sve, narodni sud brzo stiže, jer od izbora ne možete pobjeći", saopštio je Bečić.

Rekao je da su "evropske puteve koje su najavljivali" zamijenili "putevi grabeži za foteljama i gaženja pravnog sistema".

"Dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi određuju datum održavanja izbora, koji su već raspisani što je isključiva nadležnost predsjednika države. Isto čine čak i za Budvu i Tivat gdje su skupštine opština raspuštene i gdje se izbori održavaju po sili zakona. U preostalim skupštinama opština ističe četvorogodišnji mandat koji se izmjenama zakona ne produžava. Pravnici i brojni poslanici DPS-a i drugih partija koji su tvrdili da se samo 2/3 većinom i izmjenom izbornog zakona mogu uređivati ovakva pitanja sada staju iza ovakvog predloga zakona. Na sve to se nadovezuju i ekspresne izmjene Zakona o državnoj upravi kojima se predviđa da umjesto 24 državna sekretara koliko je imala Vlada gospodina Krivokapića, nova antinarodna i antiustavna Vlada ima 60 državnih sekratara iliti pomoćnika ministara. Sjednice Skupštine sazivaju poslanici umjesto predsjednik ili v.d. predsjednika što je potpuno suprotno Ustavu i Poslovniku. Evropske puteve koje su najavljivali zamijeniše putevi grabeži za foteljama i gaženja pravnog sistema", naveo je Bečić.

Predsjednik Demokrata kazao je da bi bilo dobro čuti šta o svemu misle evropski partneri.

"Da li je ovo inkluzivnost, konsenzus političlih struktura, doprinos vladavini prava, evropski sistem vrijednosti ili sve suprotno tome", zaključio je on.