Milačić: Narod Crne Gore jedva čeka da vam pokaže šta misli o izdaji

"Pod hitno ćete morati da prihvatite činjenicu da vi niste nikakva većina, da nemate legitimitet da predstavljate bilo koga a kamoli narod koji je hrabro, časno i demokratski 30. avgusta takve jednom poslao u političku prošlost..."

4755 pregleda18 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić saopštio je da je članom 45 Ustava zagarantovano biračko pravo građana koje se "sistemski razrađuje Zakonom o izboru odbornika i poslanika".

"Očigledno demokratiju, evropske vrijednosti, poštovanja zakona i građanskih prava kriminalna grupa vidi na isti način na koji je gleda Milo Đukanović ovih 30 godina. To je onaj Đukanović koji je otac korumpirane elite koja se hapsi i pušta po Crnoj Gori, koji slobodu svojih saradnika mijenja za svoju zaštitu i svoje bogatstvo, pa evo URA i SNP sada su dio njegove korumpirane elite. Džaba u Ustavu piše da je za izmjenu izbornih zakona potrebno 2/3 glasova svih poslanika. Vi imate svoje pravnike koji će za izdaju građana i izdaju Ustava postati sudije Ustavnog suda i svih drugih sudova koje želite da "odblokirate". Pravnike koji ovih dana pričaju da su Ustav i zakoni provizorni, a da su interesi DPS-a, URE, SNP-a jedini ustav, jednini zakoni i jedina demokratija ove zemlje. Pravnike koji nam objašnjavaju da su građani balast kojima se ne smiju dozvoliti ne samo parlamentarni, nego čak ni lokalni izbori", navodi Milačić u saopštenju.

Dodaje da je članom 14 stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano da se izbori za odbornike i poslanike održavaju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika odnosno poslanika kojima teče mandat.

"Stav 2 istog člana propisuje da od dana raspisivanja izbora do održavanja izbora odbornika odnosno poslanika ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana. Hoćemo li Zakonom o lokalnoj samoupravi ukinuti ovaj sistemski zakon? Hoćemo li produžiti mandate lokalnih vlasti, po pravilu DPS-ovih, koji ističu ovih dana nakon pune 4 godine? Upozoravamo vas da je članom 43 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano da mandat skupštini lokalne samouprave ističe nakon 4 godine, a ovo zato što član 5 Zakona o izboru odbornika i poslanika predviđa da mandat odbornika traje isključivo 4 godine, pa nije mogao Zakon o lokalnoj samoupravi uređivati drugačije nego što uređuje sistemski zakon po odredbama Ustava. Kažete "ko može više, može i manje"? Nema te sjednice Skupštine u čijem zakazivanju grupe poslanika mogu "više", a rukovodilac Skupštine "manje". Ovo zato što Ustav dozvoljava grupi poslanika da zakaže sjednicu isključivo u vanrednom zasjedanju, dok je samo rukovodilac taj koji to može uraditi bilo kada", naveo je Milačić.

Dodaje da "onaj koji zaista može "više" to je građanin i to je ovaj narod".

"Ako smatrate da poslanici mogu "preuzeti" nadležnosti predsjednika Skupštine kojeg biraju, onda i građani koji biraju poslanike mogu preuzeti nadležnosti Skupštine, a naročito kada im flagrantno oduzimate pravo da to učine putem parlamentarnih, pa čak i lokalnih izbora. Prava Crna Gora predala je krivičnu prijavu protiv vašeg kriminalnog djelovanja, nasilnog, nelegitimnog i neustavnog zakazivanja Sjednice Skupštine Crne Gore. Narod Crne Gore jedva čeka da vam pokaže šta misli o izdaji, a kako sami kažete " Ko može više, može i manje". Ko može da izabere Skupštinu može da je smijeni, ko je nosilac vlasti kao građanin, on ima i pravo da vrši tu vlast ako mu je neko uzurpira. Poštovana kriminalna grupo, pod hitno ćete morati da prihvatite činjenicu da vi niste nikakva većina, da nemate legitimitet da predstavljate bilo koga a kamoli narod koji je hrabro, časno i demokratski 30. avgusta takve jednom poslao u političku prošlost, i moraćete da prihvatite činjenicu da radeći ono što je Đukanović radio zadnjih 30 godina, vi radite protiv ovog naroda, protiv Ustava i stajete u isti koš sa Vesnom Medenicom, Svetozarom Marovićem, Petrom Ivanovićem i drugim njegovim saradnicima, sa kojima potpisujete ovakvo nedostojne inicijative i namećete vlast koju narod ne želi", zaključio je Milačić.