Atlantski savez: Kentera ponovo na čelu UO, Lukšić i Pejanović-Đurišić izabrani za članove

"Budući projekti i aktivnosti Atlantskog saveza će se oslanjati na analizu i sagledavanje bezbjednosne politike i trendova vezanih prije svega za region Jugoistočne Evrope kao i Mediterana", navodi se u saopštenju Atlantskog saveza

165 pregleda6 komentar(a)
Savo Kentera, Igor Lukšić, Milica Pejanović Đurišić, Džon Alen, Foto: Atlantski savez Crne Gore
17.10.2017. 11:24h

Igor Lukšić, bivši premijer, ministar finansija i vanjskih poslova Crne Gore i Milica Pejanović-Đurišić, nekadašnja ministarka odbrane Crne izabrani su za članove Upravnog odbora (UO) Atlantskog saveza Crne Gore, institucije koja se bavi promocijom euro-atlantskih vrijednosti i međunarodne bezbjednosti.

Kako je saopšteno iz Atlantskog saveza, za predsjednika UO opet je izabran Savo Kentera, dok UO još čine i general Džon Alen, kao i Šeril Kros i Amadeo Votkins.

U saopštenju se dodaje da je Skupština Atlantskog saveza Crne Gore na sjednici održanoj 10. oktobra 2017. godine usvojila ključne odluke o budućem radu i djelovanju Atlantskog saveza.

"Donijeta je odluka o redefinisanju misije i vizije djelovanja Atlantskog saveza Crne Gore, koja ima za cilj osnaživanje demokratije, bezbjednosti i stabilnosti u Crnoj Gori i regionu. Atlantski savez je proteklih 11 godina kroz projekte i aktivnosti doprinosio izgradnji moderne i demokratske Crne Gore, čiji je krajnji cilj ostvaren članstvom u NATO, 5. juna ove godine. Međutim, obaveze Crne Gore se ne završavaju samim činom članstva. Budući projekti i aktivnosti Atlantskog saveza će se oslanjati na analizu i sagledavanje bezbjednosne politike i trendova vezanih prije svega za region Jugoistočne Evrope kao i Mediterana", navodi se u saopštenju Atlantskog saveza.

Dodaje se da trend tzv. asimetričnih prijetnji s jedne i tehnološkog napretka s druge otvaraju brojna polja aktivnosti i nameće poseban oblik odgovornosti koji podrazumjeva aktivan odnos svih zainteresovanih učesnika procesa.

"U ostvarivanju ovih ciljeva oslanjamo se na ekspertsku podršku novoformiranog UO, čije će iskustvo i znanje uveliko doprinjeti projektima i aktivnostima koje će Atlantski savez preduzimati u namjeri da postane respektabilna platforma za dijalog i diskusije o ključnim međunarodnim pitanjima. Vizija Atlantskog saveza je da postane vodeći izvor političkih ideja i analiza u Crnoj Gori i regionu", zaključuje se u saopštenju Atlantskog saveza.