Knežević: Mračne prognoze da će vještačka većina i Vlada učiniti napore da uguše i ono malo slobodnih medija

"Zemlja, u kojoj je ogoljen skandalozni dil najviših pravosudnih i policijskih struktura, kao i svaka druga zarobljena duboka država pod kontrolom grupe mračnjaka, i dalje ne može očekivati stvarne i vidljive pomake na planu slobode medija i javne riječi"

12250 pregleda14 komentar(a)
Knežević, Foto: Fejsbuk

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević saopštio je danas da "shodno iznevjerenoj volji birača od 30. avgusta 2020. godine, prisutne su i mračne prognoze da će sadašnja vještačka većina u Parlamentu, i Vlada, kao nusprodukt volje građana, učiniti i dodatne napore da uguši i ono malo slobodnih medija, te ne bi čudio novi atak i na Javni servis, koji je u proteklom periodu ipak uspio da izdigne nivo profesionalnosti u cilju objektivnog informisanja građana".

Iz DNP je saopšteno da Knežević, u ime partije i u svoje ime, u čestitki povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, "pozdravlja sve slobodoljubive građane i njihova očekivanja da mediji u Crnoj Gori napokon počnu da rade, oslobođeni od javnih i skrivenih pritisaka režimske oligarhije".

"Zemlja, u kojoj je ogoljen skandalozni dil najviših pravosudnih i policijskih struktura, kao i svaka druga zarobljena duboka država pod kontrolom grupe mračnjaka, i dalje ne može očekivati stvarne i vidljive pomake na planu slobode medija i javne riječi. Ne smije se zaboraviti da režimske strukture još nijesu položile račune za brutalne atake i pokušaje ubistva novinarke Olivere Lakić, i novinara Tufika Softića, niti su razotkriveni svi izvršioci i nalogodavci gnusnog ubistva Duška Jovanovića, kojeg se pravdoljubiva Crna Gora uvijek sjeća, posebno na Svjetski dan slobode medija. Lik Duška Jovanovića, ostaje kao vječna opomena i svijetli primjer borbe za javnost riječi u Crnoj Gori, novinara o čijoj tragičnoj sudbini je pisala i sva svjetska štampa, ali ni to nije pomoglo da istina o njegovoj herojskoj smrti izađe na vidjelo i pravda bude zadovoljena", istakao je Knežević.

On je dodao da je i u posljednje vrijeme u Crnoj Gori bilo ataka na poslenike javne riječi.

"Kod nas, srećom, sa manjim posljedicama, što konačno mora predstavljati prošlost u znak ozdravljenja ukupne društvene slike i poštovanja za sve poslenike novinarske profesije na njihovom teškom i odgovornom zadatku. Ukazujem i na sumnje međunarodne javnosti da je i smrt malteške novinarke Dafne Karuana Galicije vezana za razotkrivanje sumnjive investicije Malte u Crnoj Gori, ulcinjskog vjetroparka "Možura", te i ovaj tragičan slučaj i dodatno ukazuje da su "tragovi mnogi do pećine". Imajući u vidu ove, i njima slične esktremne primjere brutalnog gušenja javne riječi, smatram da Crna Gora konačno mora napraviti snažan otklon od svog međunarodnog imidža duboke države s flagrantnim primjerima kršenja sloboda javne riječi i gušenja medija. A to je moguće učiniti jedino pobjedom demokratije na svim predstojećim lokalnim, potom i parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, kad će se konačno razbistriti politička situacija i vidjeti ko su stvarni borci za slobodu javne riječi i demokratiju, a ko oni koji fingiraju borbu za iste vrijednosti, kao kolaboracionisti bivšeg režima, kojem su na providan način upravo dali šansu da se vrati iz muzeja voštanih figura", kazao je Knežević.