Kontinuitet u radu bez osvrta na prošlost

Samo iz ljubavi prema svom poslu, iskrenim pristupom, velikom voljom i radom možete nešto postići, kazao je umjetnik uoči predstavljanja u Herceg Novom

1167 pregleda0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva

Izložba slika akademskog slikara iz Bara Dalibora Dada Ćetkovića otvorena je u nedjelju u Herceg Novom, u prostoru “One&Only Portonovi”, gdje će biti izložena do 30. maja.

Ovo je Ćetkovićeva 18. samostalna izložba, a aktivno se predstavlja i na brojnim kolektivnim širom svijeta.

”Trudim se da održavam kontinuitet u svom radu ne obazirući se previše na postigunute rezultate iz prošlosti. Stvaram i trudim se kao da nijesam ništa posebno uradio, rezultati neka se sami ispostavljaju, a naviše mi je drago kada se neko drugi time bavi”, rekao je on i dodao da je za svaki uspjeh u životu potreban trud, pa nekada i žrtva.

”Činjenica je: da biste nešto postigli u životu morate puno da se žrtvujete, uložite sve napore, imati puno neprospavanih noći i mnogo čega drugog morate zapostaviti da biste mogli biti maksimalno posvećeni onome čime se bavite. Samo iz ljubavi prema svom poslu, iskrenim pristupom, velikom voljom i radom možete nešto postići. Rezultat stvaralaštva nikada nije značajan samo za autora, već za cijelo društvo”, poručio je on.

Četković kaže i da je uspjeh doživio kada je prestao da mu se nada i kada se prepustio svom radu bez ikakve težnje da djela koja stvori budu dopadljiva većem broju publike.

”Nijesam uopšte razmišljao da slike budu komercijalnog karaktera jer sam ih stvarao isključivo iz sopstvenih potreba da iznesem iz sebe sve što po prirodi moram. Tek tada su mi se otvorila velika vrata kroz koja sam zakoračio, bez pretjeranog oduševljenja i ega, već sa stavom da moram još puno toga uraditi i dati sve što mogu kako bih i dalje mogao koračati putem koji su u istoriji umjetnosti utabali velikani. Isto se nadam da će nekada, možda neko od mojih učenika, ići putem kojim se ja krećem i nastaviti gdje ja stanem. Nesebično prenosim moja saznanja i tehnike rada svojim đacima”, rekao je on o svom stvaralaštvu.

Ćetković je rođen u Baru 1982. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2007. godine u klasi profesora Marka Musovića. Laureat je brojnih internacionalnih priznanja i nagrada. Do sada je imao 18 samostalnih i više od 80 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a njegovi radovi se nalaze širom svijeta u privatnim kolekcijama.