Fabris: Finansijski sistem predstavlja najzdraviji segment crnogorske ekonomije

"Sa druge strane, kao posebne izazove kojima se treba intenzivnije baviti, viceguverner Fabris je naveo strukturnu neravnotežu, kao i nedostatak nekih segmenata finansijskog tržišta poput tržišta novca ili sekundarnog tržišta kapitala gdje bi se moglo trgovati državnim hartijama od vrijednosti", saopšteno je iz CBCG

3692 pregleda3 komentar(a)
Učesnici okruglog stola, Foto: CBCG

Finansijska i tržišta kapitala u svijetu, kao i u Crnoj Gori, razvojem i primjenom informatičkih tehnologija i brojnim drugim okolnostima, mijenjaju se intenzivnom dinamikom, na šta ona neminovno i promptno reaguju, ocijenjeno je na okruglom stolu.

Viceguverner Centralne banke (CBCG), Nikola Fabris, kazao je na okruglom stolu na temu Razvoj tržišta kapitala i finansijskih tržišta Crne Gore, da finansijski sistem predstavlja najzdraviji segment crnogorske ekonomije.

"Sa druge strane, kao posebne izazove kojima se treba intenzivnije baviti, viceguverner Fabris je naveo strukturnu neravnotežu, kao i nedostatak nekih segmenata finansijskog tržišta poput tržišta novca ili sekundarnog tržišta kapitala gdje bi se moglo trgovati državnim hartijama od vrijednosti", saopšteno je iz CBCG.

Okrugli sto su, u cilju afirmacije koncepta tržišnog načina prikupljanja kapitala putem emisije hartija od vrijednosti i drugih finansijskih instrumenata, organizovali CBCG, Montenegroberza i Komisija za tržište kapitala.

Predsjednik Komisije za tržište kapitala, Zoran Đikanović, rekao je da su se tržišta kapitala drastično promijenila, te da su izložena globalnoj konkurenciji i uticajima, ne samo inflacije ili digitalizacije.

Izvršna direktorica Montenegroberze, Milena Vučinić, smatra da tržište kapitala zahtijeva sposobnost brzog donošenja odluka u situacijama koje ne ostavljaju vrijeme za dublje analize, te da je izazov identifikovati prilike i mogućnosti, nositi se sa novim rizicima, imati visoku etičnost i poštovati profesiju i klijenta.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Saša Popović, naveo je da su informatičke tehnologije promijenile sliku i shvatanje tržišta kapitala, kao i da će nakon predstojeće decentralizacije, to tržište postati zaokruženi digitalni ekosistem.

Primjenu najboljih praksi Istanbulske berze na Montenegroberzi, unapređenje elektronskog sistema kao važnog preduslova za rast inicijalnih ponuda i privlačenje investitora iz zemlje i inostranstva, u svom izlaganju je naveo kao predstojeće izazove potpredsjednik Istanbulske berze i potpredsjednik Upravnog odbora Montenegroberze, Güzhan Gülay.

Predstavljajući monografiju Finansijska tržišta X.O, jedan od autora Dejan Erić istakao je da je neophodno mnogo brže mijenjati mentalne stavove i sticati nova znanja i vještine u oblasti finansijskih tržišta, te da su autori monografije istraživali i analizirali neke od novih trendova kao što su digitalizacija finansija, razvoj finansijske tehnologije (FinTech), pojava novih oblika novca (kriptovalute), decentralizovane finansije (DeFi).

Koautor monografije, Duško Bodroža, smatra da je u narednom periodu neophodna zajednička podrška razvoju alternativnih izvora finansiranja i da pažnju treba usmjeriti na uspostavljanje finansijskog sistema u kome nedostajuća finansijska sredstva mogu da obezbijede preduzeća i početnici sa dobrim poslovnim idejama.

Govoreći o finansijskim tržištima koja su zabilježila brz oporavak i doprinijela privrednom oporavku, koautor monografije Mališa Đukić, upozorio je da okolnosti u kojima se Evropa nalazi danas, mogu dovesti u pitanje kako dalji tok kretanja cijena finansijskih instrumenata, tako i uticaj koji će tržišta imati na poslovanje kompanija i privrede evropskih zemalja.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici poslovnih banaka, brokerskih kuća, kao i ostalih učesnika finansijskog tržišta.