Dolar na najvišem nivou u 20 godina

U fokusu ulagača bile su ove sedmice centralne banke

7962 pregleda9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vrijednost dolara na svjetskim tržištima porasla je i ove sedmice, nakon što je američki Fed povećao kamatne stope 0,5 procentnih bodova i najavio dalje zaoštravanje monetarne politike kako bi suzbio previsoku inflaciju.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je ove sedmice 0,7 odsto na 103,64 boda, a u jednom je trenutku dostigao i 104,07 bodova, novi najviši nivo od 2002. godine, prenosi SEEbiz.

Kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,65 odsto na 130,55 jena.

Američka valuta je stagnirala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura na sedmičnom nivou ostala gotovo nepromijenjena, na 1,0550 dolara, nedaleko od najnižih nivoa u pet godina.

U fokusu ulagača bile su ove sedmice centralne banke.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke centralne banke odlučili su u srijedu povećati ključne kamate 0,5 procentnih bodova, u raspon od 0,75 do jedan odsto, što je najveće jednokratno povećanje cijene novca od 2000. godine.

Fed je već na sjednici u martu povećao kamate 0,25 procentnih bodova kako bi suzbio inflaciju, koja je dostigla najviše nivoe u 40 godina, a očekuje se da će i idućih mjeseci agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

„Inflacija je previsoka i razumijemo poteškoće koje uzrokuje. Krećemo ekspeditivno kako bismo je spustili”, kazao je predsjednik centralne banke, Jerome Powell na konferenciji za medije.

On je dodao da su snažno predani vraćanju stabilnosti cijena i najavio da će se i na idućim sjednicama razmatrati povećanje kamata od 0,5 procentnih bodova, ali da se povećanje od 0,75 procentnih poena ne razmatra.

„Američka ekonomija je vrlo snažna i dobro pozicionirana da bi izdržala strožu monetarnu politiku”, rekao je Powell i poručio da očekuje „mekano ili mekanije“ prizemljenje privrede, uprkos strožoj monetarnoj politici.

Fed je najavio i smanjenje bilansa, koje je dostiglo devet biliona dolara jer je centralna banka za vrijeme koronakrize kupovala obveznice kako bi održala likvidnost u finansijskom sistemu i niske kamatne stope.

Zahvaljujući zaoštravanju monetarne politike Feda, dolar jača prema japanskoj valuti već duže vrijeme, jer japanska centralna banka poručuje da će još neko vrijeme voditi popustljivu monetarnu politiku kako bi podržala oporavak ekonomije, uprkos jačanju inflatornih pritisaka.

Zbog toga je kurs dolara prema jenu u jednom trenutku dostigao 131,24 jena, najviši nivo u 20 godina.

Cijena eura prema dolaru stabilno se kreće nedaleko od najnižeg nivoa u pet godina. Evropska valuta bila je pod pritiskom od početka ruske invazije na Ukrajinu, jer su ulagači zabrinuti zbog energetske sigurnosti Evrope, visoke inflacije i usporavanja rasta privrede.

Ipak, podršku su joj krajem sedmice pružili zvaničnici Evropske centralne banke (ECB), koji su nagovijestili da bi se zbog rekordne inflacije monetarna politika u eurozoni mogla zaoštriti prije nego što se očekivalo.

ECB bi trebalo ove godine da vrati kamatu na depozite u pozitivno područje, kazao je u čelnik francuske centralnee banke Francois Villeroy de Galhau, što bi značilo da bi u ovoj godini kamate mogle biti povećane u tri navrata.

Zvaničnik ECB, Joakim Nagel, naveo je da se trenutak za povećanje kamata bliži, s obzirom na rekordnu inflaciju.

Bank of England je ponovo, već četvrti put od decembra, povećala kamate, 0,25 procentnih bodova, na jedan odsto, najviši nivo od 2009. godine. Inflacija je u Britaniji dostigla sedam odsto, najviši nivo u 30 godina, a banka je upozorila i da ekonomiji prijeti recesija.