"SOBNOR Crne Gore temeljno i nepokollebljivo baštini antifašizam i slobodarstvo, kao tradiciju Crne Gore"

"Neka je vječna slava palim borcima za slobodu naše zemlje i ovog grada i neka živi 9. maj dan pobjede nad fašizmom i dan Evrope"

1418 pregleda1 komentar(a)
Foto: SOBNOR Crne Gore

Delegacije SOBNOR-a Crne Gore, OBNOR-a 1941 – 1945 Glavni Grad Podgorica, OBNOR-a 1941 – 1945 Danilovgrad, OBNOR-a 1941 – 1945 Zete i OBNOR-a 1941 – 1945 Tuzi, položile su cvijeće na spomeniku Partizanu Borcu na Gorici i tako obelježili 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Evrope, saopšteno je iz SOBNOR-a Crne Gore.

"Zajedno sa nama vijence su položile delegacije SNP Crne Gore i delegacija vojnih penzionera Crne Gore", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi predsjednik Saveza organizacije boraca Narodnooslobodilačkog rata (SOBNOR) Crne Gore Radojica Radojević je u ime SOBNOR-a Crne Gore i OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica, čestitao ovaj veliki praznik, koji slave svi slobodoljubivi ljudi i narodi svijeta, i istakao da obelježavanje ovog datuma organizuju u znak sjećanja na stotine hiljada civila i vojnika stradalih u borbama za oslobodjenje Evrope, Crne Gore i Podgorice.

"Ovaj datum nas podsjeća na veličanstvenu pobjedu antihitlerovske koalicije nad najvećim zlom u istoriji ćovječanstva - fašizmom. Njima u nezaborav ovdje na ovom časnom i ponositom mjestu na današnji dan položili smo cvijeće i odali počast", rekao je Radojević.

foto: SOBNOR Crne Gore

Obelježavanje ovog datuma, kako su istakli, organizuju u znak sjećanja na 9. maj 1945. godine kada su stradali na stotine hiljada civila i vojnika u borbama za oslobođenje, kada je u Berlinu nešto poslije ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. godine potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke. Time je formalno završen Drugi svjetski rat u Evropi, ali su ostaci njemačkih trupa još nekoliko dana davali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, navode u saopštenju, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi, a njih oko 35 miliona je ranjeno.

Deveti maj prihvaćen je i kao Dan Evrope, jer je baš 9. maja 1950. ministar spoljnih poslova Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka kojim bi se sukobljavanje između evropskih zemalja, učinilo ne samo nezamislivim, nego i nemogućim, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je u borbi protiv fašizma crnogorski narod za slobodu dao ogromne žrtve. Poslijeratni popis utvrdio je ukupno 18.573 poginula borca, žrtava fašističkog terora i civilnih žrtava iz Crne Gore.

"Mi danas sa ponosom i pietetom se prisećamo boraca podgoričkog sreza, koji su predvođeni sa 52 narodna heroja iz ovog grada bili primjer hrabrosti i junaštva na bojnim poljima. Na oltaru slobode dalo je živote 1.500 boraca, toliko je i ostavilo živote u koncetracione logore. Oko 5.000 boraca je učestvovalo u NOP", dodaje se u saopštenju.

foto: SOBNOR Crne Gore

"Nikada ne smijemo zaboraviti hrabrost onih koji su, u tim ratnim vremenima, imali smjelosti, odlučnosti i snage da se suprotstave tom zlu i da ga, na kraju, savladaju. Njima bi, baš ovako kako mi činimo danas, i sve naredne generacije trebalo da odaju počast. Jer, oni su, na jednoj strašnoj istorijskoj prekretnici, spasili čovječanstvo", rekao je Radojević.

U tom frontu hrabrih, časnih i odlučnih, dodaje, bili su i naš narod i naša zemlja i da se zbog toga i danas sa ponosom sjećamo uloge Crne Gore u antifašističkoj koaliciji i našeg doprinosa velikoj pobjedi čovječanstva nad nacizmom.

"Naši časni preci su, kao i uvijek, i u tom vremenu bili na strani slobode, pravde i istine. Biti na toj strani ni tada, ni u bilo kom drugom vremenu, nije bilo lako. Otuda su žrtve koje smo podnijeli takođe ogromne. Tim žrtvama i njihovoj hrabrosti dužni smo slobodu koju danas imamo i zato im se, i danas, najdublje zahvaljujemo. U ovoj godini kada obelježavamo značajne jubileje, odgovorno možemo istaći da je SOBNOR-a Crne Gore svih ovih godina temeljno i nepokollebljivo baštinio antifašizam i slobodarstvo, kao tradiciju Crne Gore, boriće se svim svojim bićem na očuvanju i slijedjenju veličanstvene tekovine NOB-e, istovremeno boreći se za društvo socijalne pravde. Mi potomci časnih slobodarskih partizana i antifašista Crne Gore, sa ovog svetog i uzvišenog mjesta poručujemo da niko nema pravo da poništava uspomenu na naše slavne pretke i da besmislenim revizijama od onih koji veličaju fašizam i poražene snage pravi junake, od izdajnika heroje i da dovede u sumnju ono što je generacija pobjednika uradila", dodao je.

foto: SOBNOR Crne Gore

Oni su pozvali sve antifašiste i časne ljude da se uključe u borbu protiv povampirenog fašizma bilo koje vrste, nacionalizma i istorijskog revizionizma.

"Ovih dana, kada obilježavamo ovaj veliki praznik 9. maj i kada sa ponosom slavimo sedamdeset i četiri godine od formiranja naše organizacije, naša organizacija je pozvana, da učestvuje u radu Šeste konferencije boračkih organizacija glavnih gradova sa prostora bivse SFRJ u Beogradu 20. oktobra - pod nazivom 'BORCI NOR-a - UVIJEK ZAJEDNO'. To će biti manifestacija slobode i antifašizma i poštovanja onih svijetlih tradicija za koje su živote dali najbolji sinovi i kćeri nase domovine. Takođe krajem prošle godine SOBNOR Crne Gore dobio je poziv od predsjednika organizacije veterana svijeta norvežanina Dan-Viga Bergtuna , da bude punopravna članica svjetske organizacije veterana, dok predsjednik Međunarodne federacije antifasista Evrope Vilmoš Hanti iz Mađarske, izrazio je želju da prisustvuje nekom našem značajnijem skupu ili svečanosti. Neka je vječna slava palim borcima za slobodu naše zemlje i ovog grada i neka živi 9. maj dan pobjede nad fašizmom i dan Evrope", zaključio je Radojević.