Bjelopoljcu povrijeđeno ustavno pravo na pravni lijek: Tužilaštvo nije reagovalo na vrijeme

Podnosilac pritužbe bio je sredinom marta prošle godine u prostorijama mojkovačke policije radi identifikacije učesnika saobraćajne nezgode. U pritužbi tvrdi da je jedan policajac nasrtao na njega više puta, ali da su ga drugi policajci obuzdali

5803 pregleda0 komentar(a)
Period čuvanja 20 dana: Nadzorna kamera (ilustracija), Foto: shutterstock.com

Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Mirjana Radović utvrdila je da je jednom Bjelopoljcu povrijeđeno ustavno pravo na pravni lijek.

Bjelopoljac se žalio na rad i postupanje mojkovačke policije i bjelopoljskog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT).

”Zaštitnik primjećuje da je podnosilac pritužbe uskraćen za mogućnost da preispita odluku tužiteljke (Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju) pred neposredno višim državnim tužilaštvom, a u vezi sa tvrdnjom da postupajuća tužiteljka nije hitno sprovela istragu i izuzela ključne dokaze - snimke sa kamere povodom postupanja policijskih službenika prema njemu, što bi, kako se iz pritužbe razumije, moglo biti od bitnog uticaja pri donošenju konačne odluke”, navodi se u zaključcima mišljenja koje potpisuje Mirjana Radović.

Podnosilac pritužbe bio je sredinom marta prošle godine u prostorijama mojkovačke policije radi identifikacije učesnika saobraćajne nezgode. U pritužbi tvrdi da je jedan policajac nasrtao na njega više puta, ali da su ga drugi policajci obuzdali.

Policijski službenici su po nalogu ODT potom podnijeli krivičnu prijavu protiv sina podnosioca pritužbe zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja.

On je u prijavi ODT-a naveo da bi trebalo izuzeti snimke sa video nadzora. ODT je, međutim, prvu radnju preduzeo 15 dana od podnošenja prijave, a mjesec dana od njenog podnošenja zatražila od OB Mojkovac obavještenje o tome da li su postavljene nadzorne kamere u unutrašnjosti zgrade, na koji odgovor se čekalo još mjesec dana.

Radović u mišljenju navodi da tužiteljka nije istovremeno zatražila i predmetni snimak ukoliko je takav snimak sačinjen... te da je u međuvremenu istekao period čuvanja snimaka od 20 dana... “ne ulazeći u ocjenu da li bi pribavljeni snimak bio od značaja za donošenje drugačije odluke u konkretnom slučaju, zaštitnik zaključuje da nije ispunjen standard hitnosti u postupanju u konkretnom predmetu shodno uspostavljenim standardima Evropskog suda za ljudska prava”, navodi se u mišljenju.

Radović je dala preporuku ODT-u da donese pisano rješenje u ovom slučaju.

Zamjenica zaštitnika takođe primjećuje da se izjave podnosioca pritužbe i njegovog sina u bitnom razlikuju od izjava saslušanih policijskih službenika. “Zaštitnik je više puta javno primijetio pravilo od koga se još ne odstupa, a to je očigledno solidarisanje državnih službenika sa kolegama koji su bili procesuirani zbog sumnje da su počinili zlostavljanje, čime se faktički doprinosi kulturi nekažnjivosti zlostavljanja”, navodi se u mišljenju, dodajući da oni ponekad i prikrivaju protivzakonite postupke drugih kolega.