Ramović pucao iz osvete

Šta piše u rješenju o produženju pritvora Rožajcu osumnjičenom za ubistvo Murića i ranjavanje policajca Dedeića

6160 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay

Rožajac Edmir Ramović iz bezobzirne osvete ubio je sugrađanina Semira Murića, navodi se u rješenju Vrhovnog suda kojim mu je produžen pritvor najkasnije do 20. maja ove godine.

Ramović je osumnjičen da je ubio Murića, i istovremeno ranio policajca Refika Dedeića.

”Nakon razmatranja spisa predmeta i predloga Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, Vrhovni sud Crne Gore je našao da pritvor protiv okrivljenog treba produžiti za još dva mjeseca. Iz spisa predmeta proizilazi osnovana sumnja je okrivljeni E.R. izvršio krivična djela stavljena mu na teret”, piše u sudskom rješenju.

U tom dokumentu citira se i naredba za sprovođenje istrage i objašnjava se da se taj Rožajac tereti da je 21. decembra 2021. godine, ispred zgrade Osnovnog suda u Rožajama, iz bezobzirne osvete, lišio života oštećenog Murića.

Objašnjava se da se svetio zbog događaja od 6. oktobra 2020. godine, u kojem su, kako piše, sada pokojni Murić i više čanova njegove porodice, nanijeli teške i lake tjelesne povrede bliskim članovima porodice okrivljenog: “Zbog kojeg događaja je kod Osnovnog suda u Rožajama pokrenut krivični postupak”.

”Na način što je u njegovom pravcu iz vatrenog oružja - pištolja marke ‘VZOR’, tip 50 kal. 7.65 mm, ispalio dva projektila, koji su pogodili oštećenog u predjelu grudi, kojom prilikom je ostećeni zadobio povrede od kojih je kasnije preminuo, nakon čega je pokušao da liši života službeno lice pri vršenju službene dužnosti policijskog službenika oštećenog Dedeić Refika, na način što je iz istog oružja u njegovom pravcu ispalio jedan projektil, koji ga je pogodio u predjelu koljena, kojom prilikom je oštećeni zadobio teške tjelesne povrede”, stoji u spisima predmeta.

Navodi se da se osnovana sumnja utvrđuje iz dokaza i podataka koji su prikupljeni u dosadašnjem toku trajanja istrage, a posebno iz iskaza saslušanih svjedoka policijskih službenika.

”Tako je svjedok S.S. u svom iskazu naveo da je vidio okrivljenog E. R. da u desnoj ruci drži pištolj, da je pošao za njim i glasno govorio - ‘Policija, stoj ne pucaj’, da su se pored ‘S’ u tom trenutku nalazila tri momka koja se nijesu tukla ni sa kim, da je vidio da je okrivljeni u jednog od tih momaka, iz neposredne blizine, ispalio jedan ili dva hica, te da je okrivljeni dok je bio oboren na asvaltnu podlogu, uspio da odvoji ruku sa pištoljem iz kog je pogodio njegovog kolegu Refika Dedeića koji je tog dana bio u uniformi”.

Dodaje se da je i svjedok A.F. u svom iskazu naveo da je tog dana ispred zgrade suda došlo do opšte tuče, da je čuo pucanj i ispred sebe vidio nepoznatog momka koji mu je govorio - ‘Ranjen sam, ranjen sam’ i držao se rukama u predjelu grudi...

”Te da je vidio da njegove kolege S.S. i K.D. pokušavaju da savladavaju nekog nepoznatog momka, govoreći mu - ‘Daj pištolj, daj pištolj’, te da je nakon toga čuo još jedan pucanj, nakon čega je čuo kolegu D.R. kako govori - ‘Pucan sam, pucan sam, ranjen sam’”.

U dosadašnjem toku trajanja pritvora istraga nije završena iz objektivnih razloga. Ovo zbog toga što određeno vještačenje snimka kamere video nadzora na kojem je zabilježen kritični događaj, ali je vještak dostavio samo fotrografije, a nije u potpunosti postupio po naredbi i nije dostavio prečišćeni snimak, koji je neophodan kako bi se utvrdio tok kritičnog događaja”, navodi se u rješenju suda

I svjedok D.K., kako stoji, naveo da je oko 11 časova ispred zgrade suda došlo do neke gužve i tuče, i da je zatim vidio lice koje trči i u ruci drži pištolj... Rekao je da se uputio trčećim korakom za tom osobom i izdao naređenje da spusti pištolj, ali da ga ovaj nije poslušao.

”Te da je vidio da je to lice pucalo u pravcu lica koja su se nalazila između zgrade Osnovnog suda i kafića ‘Skala’, da je ovo lice savladao, te da je nakon toga čuo drugi pucanj i čuo je da je R. rekao - ‘Pogodi me’”.

Porodica ubijenog Rožajca Semira Murića saopštila je ranije da je, nakon svih njihovih prijava, u vodu pala nada da će ih nadležni iz tamošnje policije zaštititi, zbog čega traže da to učini ‘vrh države’. Tvrde da od maja 2020. godine prijavljuju da ih komšije Ramovići ugrožavaju, ali da je, uprkos tome, ta familija razoružana tek nakon što je dvadesetdevetogodišnjak ubijen”...