Pešić opozvan, Lazović podnio ostavku u Senatu

"Ono što se ovih mjeseci događa Univerzitetu Crne Gore dio je šire kampanje disciplinovanja institucija u Crnoj Gori, što je neprimjeren i retrogradan fenomen suprotan evropeizaciji društva, za koji se deklarativno zalaže ova Vlada", rekao je za "Vijesti" Pešić

95 pregleda20 komentar(a)
Vladimir Pešić, Foto: Boris Pejović
16.10.2017. 14:58h

Senat je na današnjoj sjednici opozvao Vladimira Pešića iz Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, a ostavku je podnio član Senata u ime Medicinskog fakulteta, profesor Ranko Lazović, saznaju "Vijesti".

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", dnevni red sjednice je u međuvremenu promijenjen, pa se o opozivu Pešića glasalo u okviru prve tačke dnevnog reda, istovremeno kada su se senatori izjašnjavali i o smjeni profesora koje je u naučni, Odbor za doktorske studije, te Centar za kvalitet imonevala bišva rektorka Radmila Vojvodić, a koji su bili saglasni sa njenim stavom da Visoka medicinska škola treba da bude preseljena u Podgoricu.

"Moj ekspresni opoziv iz Upravnog odbora odluka je istog Senata koji je do skoro davao jednoglasnu podršku rektoru i njenom timu, a danas sprovodi čistke i zbog verbalnog delikta smjenjuje ljude koji su je javno podržali. To najbolje govori o samoj odluci i ljudima koji su je donijeli. Kampanja straha na Univerzitetu zbog koje više ničija pozicija više nije sigurna i gdje ljudi zbog javno izrečene riječi bivaju progonjeni inkvizitorskim metodama - nije put za izgradnju institucije. Ove radnje imaju samo kratkročne benefite za naručioce i izvršioce, ali istovremeno čine dugoročnu štetu crnogorskom društvu. Konačno, ono što se ovih mjeseci događa Univerzitetu Crne Gore dio je šire kampanje disciplinovanja institucija u Crnoj Gori, što je neprimjeren i retrogradan fenomen suprotan evropeizaciji društva, za koji se deklarativno zalaže ova Vlada", rekao je za "Vijesti" Pešić.

Pešić je nedavno podnio ostavku na mjesto predsjednika Naučnog odbora, a na toj poziciji zamijeniće ga Irena Orović sa Elektrotehničkog fakulteta.

Kad je Naučni odbor u pitanju, biće smijenjeni i profesori Željko Jaćimović i Janko Ljumović. Zamijeniće ih Igor Vušanović (prirodno-matematička oblast) i Aneta Spaić (društvene nauke), te Nenad Šoškić (umjetnost).

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Predrag Miranović biće novi predsjednik Odbora za doktorske studije i na tom mjestu zamijeniti profesora Zdravka Krivokapića, koji je prošle sedmice podnio ostavku.

Iz Odbora za doktorske studije opozvani su dekan Medicinskog fakulteta Goran Nikolić, profesor Filozofskog Saša Milić, te Danijela Jaćimović sa Ekonomskog fakulteta.

Zamijeniće ih kolege sa fakulteta Ljiljana Musić, Tatjana Novović i Saša Popović.

Vojvodićeva je nedavno smijenjena, na inicijativu članova UO koji zastupaju interese Vlade. Smjenu je podržalo je 12 od 15 članova UO.